Nieuws

Kankerpatiënt krijgt 3D-geprinte nekwervels ingeplant

Een Australische dokter heeft het leven van een kankerpatiënt gered door zijn aangetaste wervels te vervangen door 3D-geprinte exemplaren. Deze operatie was een wereldwijde primeur.

De toekomst zag er niet goed uit voor een Australische zestiger. Hij was namelijk gediagnostiseerd met chordoma, een agressieve vorm van kanker die de ruggengraat aanvalt. Het weghalen van de tumor was de enige kans voor de man om de ziekte te kunnen overwinnen, maar doordat het gezwel zich had gevormd rond zijn bovenste nekwervels was dit zo goed als onmogelijk. Door de tumor weg te halen zou er namelijk een gat zijn ontstaan tussen de patiënt zijn schedel en de rest van zijn ruggengraat.

Ralph Mobbs, een neurochirurg aan het Prince of Wales Hospital in Sidney, moest daarom een manier vinden om perfecte replica’s te maken van de twee nekwervels die waren aangetast door de tumor. Het gebruiken van een 3D-printer bleek hiervoor de perfecte oplossing te zijn. De chirurg creëerde in samenwerking met Anatomics replica’s uit titanium, waarna de kunstnekwervels bij de patiënt werden geïmplanteerd. Dit was de eerste keer dat bij een mens de bovenste nekwervels werden vervangen door een 3D-geprint exemplaar.

De operatie duurde in totaal vijftien uur lang en was een extreem ingewikkelde procedure. “Bij de ingreep die we vandaag gaan doen, moet de plaats waar nek en hoofd elkaar ontmoeten, worden blootgelegd,” legde Mobbs uit aan ABC 7.30, alvorens de operatie van start ging. “Het komt er eigenlijk op neer dat we de patiënt zijn hoofd van zijn nek losmaken, de tumor weghalen en daarna zijn hoofd terug met zijn nek verbinden.” Ondanks de ingewikkelde procedure, verliep de operatie succesvol.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business