Nieuws

Googles zelfrijdende auto veroorzaakt eerste ongeluk

Op Valentijn ging de zelfrijdende auto van Google voor de allereerste keer de mist in. Er was geen sprake van een menselijke fout.

Google test zijn zelfrijdende wagen al een tijdje in en rond Californië. Tot op heden was het autonome geval een vijftigtal keer betrokken bij een ongeluk, waarvan de helft veroorzaakt werd door de andere partij, en de andere helft door de menselijke bestuurder die ‘voor de zekerheid’ achter het stuur zit van de autonome wagen. Op Valentijn ging de software echter voor de allereerste keer zelf in de fout. Er vielen gelukkig geen gewonden.

De auto van Google, in dit geval een Lexus RX450h, sloeg rechtsaf toen hij gehinderd werd door zandzakjes die aan de zijkant van de weg lagen. De Lexus moest uitwijken naar het aangrenzende rijvak, maar hield daarbij niet genoeg rekening met een bus die reeds op dat rijvak kwam aanzetten. De auto van Google en zijn bestuurder gingen er namelijk van uit dat de bus wel zou vertragen of stoppen om de wagen ertussen te laten.

De buschauffeur had kennelijk hetzelfde idee over de wagen en was niet van plan te stoppen, met als resultaat dat de autonome wagen op de zijkant van de bus inreed. Tegen 5 km/u weliswaar, wat net genoeg was voor een gebogen bumper. Google zei aan Techradar dat de auto ‘technisch gezien’ niet in fout was, omdat zowel de wagen als de chauffeur ervan uitgingen dat de bus wel zou stoppen. Een onhandig excuus, aangezien de wagen toch een manoeuvre uitvoerde.

Wel zegt Google dat het de software reeds heeft aangepast om er voortaan rekening mee te houden dat grote voertuigen zoals bussen en vrachtwagens minder geneigd zijn om voorrang te verlenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business