Nieuws

DisplayPort 1.4 breidt 8K-ondersteuning uit

Binnenkort verschijnen de eerste toestellen met DisplayPort 1.4. De vernieuwde standaard bevat een uitgebreidere 8K-ondersteuning en kan video’s harder comprimeren.

Het is al van september 2014 geleden dat de Video Electronics Association (VESA) zijn DisplayPort-standaard nog van verbeteringen heeft voorzien. In de tussentijd heeft de associatie niet stilgezeten en DisplayPort 1.4 gaat dan ook gepaard met een hoop verbeterde en nieuwe functies.

De grootste verandering aan DisplayPort is de ondersteuning van Display Stream Compression 1.2 (DSC 1.2). Hiermee kan een videostream met een verhouding van 3:1 gecomprimeerd worden, zonder dat dit het eindresultaat beïnvloedt. Hierdoor kan de standaard voortaan 8k-schermen met een frequentie van 60 Hz aansturen en ondersteunt DisplayPort HDR-kleurmodi (high dynamic range) bij 5k en 8k. Ter vergelijking: DisplayPort 1.3 ondersteunt enkel 60 Hz 5k- en 30Hz 8k-schermen.

[related_article id=”176945″]

Ondersteunde features

Verder ondersteunt de nieuwe DisplayPort-standaard USB 3.0 tezamen met HD-video, zorgt Forward Error Correction (FEC) voor een reductie in transmissiefouten en ondersteunt de standaard HDR-metatransport. Dit laatste transporttype maakt gebruik van het secundaire datapakket dat tot DisplayPort behoort. Hierdoor ondersteunt de standaard de huidige CTA 861.3-standaard, wat onder andere handig is voor de conversie van DisplayPort naar HDMI 2.0a.

“Deze grote update aan de DisplayPort-standaard is belangrijk voor de continue adoptietoename van zowel DisplayPort als Display Stream Compression. Voornamelijk in snelgroeiende markten zoals deze van digitale televisie en infotainmentsystemen voor wagens is dit van tel,” besluit Alan Kobayashi van VESA.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business