Nieuws

Nieuwe browsersoftware halveert laadtijden websites

Onderzoekers hebben een browserframework ontwikkeld dat de laadtijd voor websites met meer dan een derde vermindert.

Het Polaris framework bepaalt slim in welke volgorde de elementen van een webpagina moeten geladen worden, en kan zo een versnelling van minimaal een derde van de laadtijd bekomen. Het nieuwe browserframework komt uit de koker van onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard.

Het onderzoeksteam heeft een manier uitgewerkt waardoor het laden van een pagina veel gestroomlijnder gaat. Een webpagina bestaat uit diverse elementen in code zoals JavaScript of HTML die de browser een voor een moet ophalen en evalueren voor het de pagina kan laden. Momenteel gebeurt dat proces vrij chaotisch, waarbij de browser eerder op veronderstellingen opereert dan echt inzicht in welke elementen beter eerst geladen kunnen worden. “Elke keer dat een browser over een mobiel netwerk moet gaan om een deeltje data te halen kan tot 100 millisecondes duren,” stelt Navi Netravali, doctoraalstudent en hoofdauteur van de onderzoekspaper. “Onze aanpak minimaliseert het aantal trips.”

Polaris vijzelt het proces op door een diepgaande trackingtool genaamd Scout dat de diverse web-objecten nauwgezet volgt en waardoor het de ophaalbeurten van een browser optimaliseert. Hiermee kan het websites gemiddeld 35 procent sneller doen laden, en in sommige omstandigheden zelfs 59 procent vlugger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business