Nieuws

Sprookje leert kinderen programmeren

Hoe kan je kinderen op jonge leeftijd al warm maken voor computertaal? Schrijfster Linda Liukas kwam met Hello Ruby: een boek bevolkt met sprekende pinguïns en cupcakes bakkende robots.

Sinds vorige week is “Hello Ruby” in het Nederlands verkrijgbaar, een kinderboek dat jonge lezers de principes van het programmeren bijbrengt. “Ruby is een klein meisje met een enorme fantasie,” zo steekt het verhaal van wal dat de Finse schrijfster Linda Liukas neerpende en illustreerde om jonge lezers warm te maken voor het schrijven van computertaal.

In het boek moet Ruby verschillende obstakels overwinnen. Het woord programmeren zelf valt niet, Ruby’s wereld is bevolkt met sprekende pinguïns, vossen en robots die subtiel diverse principes van coderen meegeven aan de aandachtige lezer of luisteraar. “Het balanceren tussen het verhaal en de inzichten in programmeren was een van de moeilijkste aspecten van het boek. Ik wilde kinderen bij het slapengaan geen moeilijke oefeningen voorschotelen,” zegt Liukas. In plaats daarvan krijg je het fantasierijke verhaal van Ruby, met aan het einde verschillende oefeningenreeksen om kinderen te prikkelen zodat ze gaan nadenken over het verhaal.

Hello Ruby heeft een ongewone ontstaansgeschiedenis: het verhaal zag het levenslicht via crowdfunding. In de categorie boeken is het een van de meest succesvolle projecten ooit op Kickstarter. “Ik was in het begin heel onzeker over mijn capaciteiten als schrijfster en illustrator, dus besloot ik om het als een soort nevenproject te doen en er een Kickstarter voor op te zetten,” vertelt Liukas. Binnen vier uur haalde ze de gevraagde 10.000 dollar op, na een dag stond de teller al op 100.000 dollar. “Het voelde eerst aan als een gelukstreffer.”

De geboorte van Ruby

Het verhaal van Ruby was al even aan het kiemen in het hoofd van de Finse schrijfster. “Ruby is ontstaan in mijn tienerjaren, toen ik mezelf leerde programmeren. Telkens als ik op een complex begrip of obstakel stuitte, stelde ik in mijn gedachten een klein meisje voor dat ik de naam Ruby gaf naar de gelijknamige programmeertaal, en vroeg ik mezelf af hoe zij het zou aanpakken.”

Het verhaal van Ruby stopt niet met het boek. Er komt een mobiele app en er is al een vervolg voor het boek gepland dat “een Alice in Wonderland- achtige verhaallijn zal hebben”. Verder werkt Liukas ook aan het opzetten van een zomerschool die met de kindvriendelijke principes van Ruby aan de slag zal gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business