Nieuws

Mobile Vikings onderzoekt aanbod vast internet via 4G

Mobile Vikings hoopt binnenkort te concurreren met internet via VDSL en de kabel. De provider kijkt daartoe naar thuisinternet via 4G met de hulp van een speciale router.

Mobile Vikings, Base en AVM hopen Vlaanderen binnenkort te kunnen voorzien van een volwaardig internetaanbod via het 4G/LTE-netwerk. De drie bedrijven zetten daartoe een proefproject op dat bijzonder gunstige resultaten opleverde. Honderd gebruikers testten een zogenaamde Fixed Mobile Substitution-oplossing waarbij de internetverbinding voor hun woonst afkomstig was van het 4G-netwerk in plaats van een kabel of VDSL-aansluiting.

Voor de test kregen de gebruikers een Fritzbox 6840: een modem en router die je kan vergelijken met het toestel dat je van Telenet of Proximus krijgt. De Fritzbox is uitgerust met een grotere en geavanceerdere versie van de LTE-modem uit je smartphone. Met de hulp van grotere antennes zorgt de modem voor een 4G-ontvangst die superieur is aan de smartphone. “Een draadloos netwerk en de nodige LAN-poorten bieden vervolgens dezelfde mogelijkheden als een klassieke modem/router”, aldus Gerrit Brugman van AVM. Je kan er met andere woorden je ganse thuisnetwerk achter hangen.

Groot enthousiasme

97 procent van de testers was tevreden met het internetaanbod tijdens het experiment. In veel gevallen bleek de uploadsnelheid zelfs hoger te liggen dan de uploadsnelheid die je bij traditionele kabel- of VDSL-abonnementen krijgt. “In de praktijk liggen de cijfers lager maar een snelheid van 25 Mbit is haalbaar”, illustreert Brugman. Over de precieze snelheid kregen we spijtig genoeg geen informatie.

In het buitenland en zelfs in Wallonië wordt thuisinternet via LTE al langer aangeboden, maar in Vlaanderen kan je alleen kiezen voor het erg lichte abonnement van Mobistar, dat omwille van het beperkte volume niet meteen een vervanging voor een echt internetabonnement is.[related_article id=”173397″]

Doelgroep

Dankzij de goede verspreiding van vast internet is de noodzaak voor een dergelijk aanbod hier minder groot, maar Hans Similon van Mobile Vikings ziet toch twee belangrijke doelgroepen. “Internet via LTE spreekt enerzijds mensen aan die actief zijn op twee of meerdere plaatsen. Zij kunnen de Fritz!box eenvoudig meenemen en moeten zo geen twee internetabonnementen betalen. Anderzijds is het aanbod aantrekkelijk voor echt mobiele gebruikers.” Denk daarbij niet aan wandelaars, maar aan mensen die bijvoorbeeld vaak in hun kampeerwagen vertoeven.

Similon en Brugman wijzen er op dat de snelheid die je via een Fixed Mobile Substitution-oplossing krijgt niet te vergelijken is met wat je smartphone kan verwezenlijken. “Dat komt niet alleen door de grotere antennes maar ook omdat de Fritz!box stationair is”, verduidelijkt Brugman. Het Base-netwerk bevoordeelt de routers niet en maakt zelf geen enkel onderscheid tussen een box van AVM en Mobile Vikings of je smartphone.

Geen bevestiging

De positieve resultaten van de test doen ons vermoeden dat Mobile Vikings aan een concreet commercieel aanbod werkt, maar dat wil Similon niet bevestigen. Toen de test begon was er nog geen sprake van de overname van Vikingco door Medialaan. Die ontwikkeling heeft de kaarten ietwat door elkaar geschud. Binnen twee jaar moet Mobile Vikings bovendien evolueren naar een zogenaamde Full MVNO: een virtuele provider die wel gebruik maakt van de masten van Base maar de rest van de infrastructuur in eigen beheer heeft. “In dat geval moeten we minder betalen dan wanneer we de hele infrastructuur huren”, aldus Similon. “Er zal dan meer mogelijk zijn.”

Mobile Vikings onderzoekt nu of en hoe het de Fixed Mobile Substitution-oplossing kan commercialiseren. Over prijzen wil Similon helemaal nog niets kwijt. “Zoals steeds willen we zoveel mogelijk volume aan een zo laag mogelijke prijs bieden”, zegt de opperviking.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business