Nieuws

Groene batterij genereert energie uit koolstof en suiker

Door koolstofnanobuisjes te bedekken met een laagje suiker kan een energiegolf ontstaan waarmee LED-lampjes kunnen worden aangestuurd.

De suikerlaag op koolstofdraadjes brandt geleidelijk aan op en veroorzaakt een energiegolf in de nanobuisjes.

In 2010 ontdekte een team onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een manier om energiegolven in koolstofnanobuisjes te genereren. Hiervoor diende men de draad slechts van de ene naar de andere kant te verhitten. Tijdens experimenten slaagden de wetenschappers er op deze manier in erg kleine hoeveelheden stroom te genereren. Op zes jaar tijd kan er echter veel veranderen en ondertussen is de groene batterij efficiënt genoeg om LED-lampjes aan te sturen.

“Het kan nog verschillende jaren duren alvorens het concept als een commercieel product beschikbaar zal zijn,” waarschuwen de onderzoekers van MIT. “De verbeteringen in efficiëntie zorgen ervoor dat de technologie niet langer een labocuriositeit is, maar in de buurt komt van andere draagbare energiebronnen, zoals lithium-ionbatterijen en brandstofcellen.”

[related_article id=”178150″]

Groene batterij

Wat de energiebron echt uniek maakt, is het feit dat het volledig uit groene materialen kan worden opgebouwd. Dit in tegenstelling tot klassieke batterijen, waarin bijvoorbeeld lithium wordt verwerkt. Dit metaal is moeilijk te recycleren en is slechts in beperkte hoeveelheden op de Aarde terug te vinden. Bovendien is lithium brandbaar en kan het metaal zelfs ontploffen na aanraking met water.

Tijdens de initiële experimenten met de koolstofbatterij werd er eveneens gebruik gemaakt van ontplofbare materialen om hitte te kunnen genereren. Momenteel maakt het team van MIT echter gebruik van een erg onschuldige brandstof, namelijk sacharose. Dit molecule staat wereldwijd bekend als gewone suiker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business