Nieuws

Aantal cyberincidenten in België blijft groeien

Je kan gratis cyberincidenten melden op CERT.be. De dienst kreeg het voorbije jaar maar liefst 1119 meldingen per maand te verwerken.

CERT.be is het Belgische computer emergency response team, waar bedrijven en burgers gratis terecht kunnen om cyberincidenten te melden en advies te vragen. Het team wordt uitgebaat door Belnet, het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk, en werkt samen met een wereldwijd netwerk van cyberbeveiligingsexperten.

Toename van cyberincidenten

Sinds 2010 neemt het aantal meldingen bij CERT.be exponentieel toe. In 2010 waren er gemiddeld slechts 178 meldingen en 116 incidenten per maand, terwijl deze getallen in 2015 1119 en 1092 respectievelijk waren. Dit is een stijging van meer dan 30 procent ten opzichte van 2014.

De toename aan meldingen komt doordat er meer meldingen werden gedaan door automatische bronnen over kwetsbare diensten en servers. Bovendien is het Cyber Emergency Team de voorbije jaren bekender geraakt en zijn er jammer genoeg steeds meer cyberincidenten.

Geniepige scanners

De meeste meldingen die werden gemaakt gingen over kwetsbaarheden (47%). Verder werd er in 20 procent van de gevallen melding gedaan dat systemen werden gescand door derden om zwakke punten te ontdekken. Incidenten die te maken hadden met virussen nemen de derde plaats in (19%) in de top tien meldingen van CERT.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business