Nieuws

EU graaft dieper naar Ierse belastingdeal met Apple

De Europese Commissie heeft meer informatie opgevraagd over de belastingovereenkomst die Ierland met Apple gesloten heeft. Er zijn verdenkingen dat de iPhone-maker speciale subsidies krijgt.

De Ierse regering heeft een eis ontvangen van de Europese Unie om bijkomende informatie vrij te geven over diens belastingregeling met Apple. De vordering kadert in een grootschalig onderzoek dat de EU uitvoert naar speciale belastingvoordelen die multinationals, waaronder Amazon, Google, McDonalds en Starbucks, illegaal bedongen in diverse Europese landen.

 

Een woordvoerder van de Europese Commissie stelde in een interview met Bloomberg dat Ierland “niet volledig antwoordde op het laatste verzoek van de Commissie voor informatie, wat de reden is dat de Commissie een herinnering stuurt aan Ierland om de missende data aan te vullen.”

Het Ierse ministerie van Financiën ontkent dat het gegevens achterhoudt. Het liet in een statement weten dat het de bekommernissen van de EU “omstandig had toegelicht” en daarbij “duidelijk had gemaakt dat het passende bedrag aan belastingen was geheven in overeenstemming met de relevante wetgeving.” Ook Apple sluit zich bij die evaluatie aan: “Wij voelen dat we elke cent aan belasting betaald hebben die we Ierland schuldig zijn,” stelde Cathy Kearney, Vice-President binnen Apples Europese afdeling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business