Nieuws, Tips

Waarom je geen Netflix in HD kan kijken op je smartphone

De kans is groot dat jouw smartphone over een HD- of zelfs Full HD-scherm beschikt, maar dat betekent daarom niet dat je ook in die kwaliteit Netflix kan kijken.

De meeste smartphones en tablets beschikken tegenwoordig minstens over een HD-scherm. Bij de duurdere toestellen is dat zelfs Full HD of WQHD. Je zou dus denken dat je op een voldoende snelle internetverbinding zonder problemen van je favoriete films en series op Netflix kan genieten in high definition. Niets blijkt echter minder waar. De beeldkwaliteit wordt op mobiele toestellen door de streamingdienst gefnuikt.

Dure data

Een eerste reden is dat Netflix zelf een limiet legt op zijn streams via mobiele netwerken. Dat bracht het bedrijf vrijdag zelf aan het licht in een blogpost. Mobiele data is vaak nog aan de prijzige kant en de meeste operatoren werken met strenge datalimieten. Om gebruikers niet met onverwachte kosten op te zadelen, beperkt Netflix zijn streams over 3G en 4G daarom tot 600 kilobits per seconde. Dat is simpelweg niet voldoende om films in HD af te spelen.

Netflix stelt dat eigen onderzoek heeft aangetoond dat gebruikers zich vooral zorgen maken over het overschrijden van hun datalimiet, en op hun smartphone geen nood hebben aan dezelfde resolutie als op hun televisie. Toch is het jammer dat Netflix deze beperking oplegt en de verantwoordelijkheid niet aan de gebruiker zelf overlaat.[related_article id=”175749″]

De streamingdienst werkt daarom aan een nieuwe functionaliteit voor zijn applicatie, waarmee gebruikers de controle over het dataverbruik zelf in handen krijgen. Zo kan je zelf kiezen of je genoegen neemt met een lagere beeldkwaliteit om meer video te kunnen bekijken, of toch liever de kwaliteit omhoog krikt. De functie zou in mei voor de eerste gebruikers beschikbaar worden gemaakt.

Eliteclubje

Op mobiele netwerken is het momenteel dus door Netflix onmogelijk gemaakt om in hoge kwaliteit te streamen. Maar ook wanneer je met een wifi-netwerk verbonden bent, is de kans klein dat je van films en series in HD kan genieten. Alleen is daar het argument van onverwachte kosten niet van tel. Wat is er dan wel aan de hand?

iOS-gebruikers komen er nog vrij goed van af. Op de iPhone en iPod touch kun je streamen in 720p (HD) in iOS 7 of hoger. Op de iPhone 6(s) Plus kan je zelfs streamen in 1080p (Full HD). Op de iPad kan je streamen in 720p in iOS 7 of hoger, en in 1080p op iPads met retinascherm. Toestellen die nog op iOS 6 of lager zitten, kunnen alleen streamen in 480p.

Op Android ziet het er al iets minder rooskleurig uit. Van alle toestellen die draaien op Android, en dat zijn er een heleboel, zijn er maar 12 smartphones en 15 tablets waarop je video in HD kan streamen. Tot die lijst behoren onder meer de recentere Nexus-toestellen en populaire vlaggenschepen van Samsung, HTC en LG. Je vindt de volledige lijst in het helpcentrum van Netflix.

Windows Phone-gebruikers moeten genoegen nemen met streams in 480p. Netflix biedt momenteel geen HD-streams aan voor toestellen die draaien op het mobiele OS van Microsoft.

Getest en goedgekeurd

De achterliggende reden voor het beperkte aantal smartphones en tablets die HD ondersteunen, heeft er voornamelijk mee te maken dat Netflix een zekere vorm van kwaliteitscontrole toepast om een goede gebruikservaring te garanderen.[related_article id=”176928″]

Een toestel krijgt alleen toegang tot HD-streams nadat het door Netflix is getest en de hardware goed genoeg is bevonden om de stream aan te kunnen. Toch kan dat niet volledig verklaren waarom sommige toestellen het nog niet tot de lijst met HD-compatibele apparaten hebben geschopt.

Er ontbreken heel wat smartphones en tablets – vooral van kleinere spelers – op de lijst, hoewel die zonder twijfel over geschikte hardware beschikken. Het is niet helemaal duidelijk waarom deze apparaten toch nog niet door Netflix gecertificeerd zijn. Het bedrijf wil weinig informatie kwijt over de voorwaarden die het hiervoor hanteert.

Het belang van HD

Je kan de vraag stellen hoe belangrijk het is om in HD te kunnen streamen op je mobiel toestel. Op de meeste smartphones zal een 480p-resolutie meestal wel volstaan vanwege het kleine schermformaat, maar op tablets ligt dat toch al anders. 10 inchtablets kunnen zeker voordeel halen uit een hogere beeldresolutie.

Het ontbreken van HD-compatibiliteit wordt pas echt erg wanneer je je smartphone of tablet op een televisiescherm of monitor aansluit. De pixels worden opgeblazen en de beeldkwaliteit daalt pijlsnel. Hoe groter het scherm, hoe slechter de kwaliteit. Heb je een Chromecast of Apple TV die je vanaf je smartphone bedient, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Deze apparaten zetten hun eigen stream op en zijn door Netflix gecertificeerd voor streams in high definition.

Op zich valt het belang van HD-streams op mobiele toestellen dus te bediscussiëren. Feit is wel dat je voor de betere kwaliteit een extra toelage op je abonnement betaalt, maar daar dus niet altijd van kan genieten, ook al dacht je misschien van wel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business