Nieuws

Ubuntu komt naar Windows 10

Tot nu toe had je allerhande tools nodig om Linux en Windows tot op een zeker niveau te doen samenwerken. Microsoft en Canonical maken echter een einde aan dit probleem.

Wie gebruik wilde maken van Linux en slechts over een PC met Windows beschikte, diende vooralsnog gebruik te maken van virtuele machines. Ook was het mogelijk om Bash-commando’s op een pc uit te voeren door het gebruiken van een tooltje. Deze toepassingen waren handig voor ontwikkelaars, maar gaven nog steeds niet een volledige Linux-ervaring. Microsoft en Canonical bundelen daarom hun krachten en integreren Windows 10 en Ubuntu.

Gedeeltelijke integratie

De details van de integratie zullen pas op Microsoft Build uit de doeken worden gedaan, maar momenteel doen er al verschillende speculaties de ronde. In de eerste plaats wordt er verwacht dat Ubuntu zal draaien bovenop de Linux-subsystemen die in de nieuwe Windows 10 Redstone-build worden geïntroduceerd.

In plaats van Linux volledig met Windows te integreren, zal Ubuntu draaien met behulp van een hoop native Windows-libraries. Ook is de kans klein dat de Unity-interface van Ubuntu zal worden geïntegreerd. De focus zal namelijk liggen op Bash en andere command line interface-tools, zoals make, gawk en grep.

Ontwikkelaars

De kans is groot dat het wel mogelijk zal zijn om Linux-dekstops, zoals Unity, GNOME, of KDE, op het systeem te laten draaien, maar dit is niet het doel van Microsoft en Canonical. De twee bedrijven richten zich namelijk op ontwikkelaars als doelgroep.

Met name op het niveau van de cloud heeft deze samenwerking veel te bieden. Er wordt namelijk verwacht dat er binnenkort tools worden gelanceerd die het eenvoudig maken voor programmeurs om Ubuntu-programma’s te schrijven op de Azure-cloud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business