Nieuws

Microsoft stopt Linux-terminal in Windows 10

Microsoft slaat de handen in elkaar met Canonical om de Bash-shell naar Windows 10 te brengen.

We schreven het eerder vandaag al, maar Microsoft heeft het nieuws nu ook zelf bevestigd op zijn ontwikkelaarsconferentie Build: de command line van Linux komt naar Windows 10.

“De Bash-shell komt naar Windows”, vertelde Kevin Gallo, verantwoordelijk voor het Windows Development Platform, vol enthousiasme tijdens de keynote op woensdagavond. De aankondiging werd met even groot enthousiasme ontvangen door het aanwezige publiek van ontwikkelaars.

Het gaat niet om een virtuele machine, maar om een native versie van Bash voor Windows. Microsoft heeft daarvoor de handen in elkaar geslagen met Canonical, het bedrijf achter de bekende Linux-distributie Ubuntu. Samen ontwikkelden ze het Windows Subsystem for Linux, dat steunt op native libraries in Windows.

Ontwikkelaars hadden al wel software van externe partijen beschikbaar om de Linux-terminal in Windows te gebruiken, maar de samenwerking tussen Microsoft en Canonical maakt het hele proces een stuk gebruiksvriendelijker.

De komst van Bash naar Windows 10 past binnen een bredere evolutie waarin Microsoft openbron steeds meer omarmt. Eerder deze maand kondigde het bedrijf bijvoorbeeld ook aan dat Microsoft SQL Server binnenkort de sprong naar Linux maakt. Microsoft hintte bovendien dat het in de toekomst deze trend naar een meer open karakter nog zal verder zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business