Nieuws

Hack laat Linux draaien op PlayStation 4

Wie Linux wil draaien op zijn PS4-console, kan dat nu dankzij een nieuwe hack. Het is echter kiezen tussen Linux of online gamen.
bron: charnsitr / Shutterstock.com

Het is ondertussen al lang geleden dat een Sony Playstation-console nog eens echt gebruikt kon worden voor iets anders dan het spelen van spellen. Bij de eerste versies van de PS3 ging dat nog, maar al snel werd die mogelijkheid afgesloten door Sony. Dankzij een slimme exploit zou het nu toch terug mogelijk zijn op de PS4, al werkt het enkel bij toestellen met firmwareversie 1.76 en ouder.

Hacker kR105 schreef hiertoe een nieuwe, werkende root, een sandbox escape en jailbreak, zo weet Tweakers. Daarbij voegde hij nog een werkende versie toe van Linux, zodat gebruikers niet zelf een versie moeten samenstellen. Om het geheel aan de praat te krijgen, heb je een usb-stick nodig met alle bestanden, die je kan vinden op Github.

Het was al langer bekend dat Linux op een PS4 kon draaien, al waren eerdere versies nooit zo stabiel als deze. Ook een hackerscollectief gaf eerder al te kennen dat ze het geheel draaiende kregen, al maakten ze toen niet bekend hoe ze het deden.

Supercomputers?

Het is afwachten wat gebruikers nu gaan doen met deze hack. Enerzijds is het leuk om een toestel te gebruiken voor iets waar het niet voor bedoeld was, maar anderzijds betekent het dat je het spelen van online spellen opgeeft, aangezien je enkel online kan gaan als je toestel de nieuwste firmware draait.

Langs de andere kant maakt de hack het opnieuw mogelijk om op een relatief goedkope manier supercomputers te gaan bouwen. Enkele slimme koppen deden dit al met de PS3, maar opvolger PS4 is ettelijke malen krachtiger en zou het hele proces nog goedkoper kunnen maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business