Nieuws

Zonnepaneel met grafeen werkt ook met regen

Een nieuw soort zonnepaneel zal ook energie kunnen opwekken wanneer het regent. De efficiëntie laat het echter voorlopig nog afweten.

De voorbije jaren ging menig Belg aan de slag met zonnepanelen. Aangemoedigd door een mooie subsidie van de overheid, was het de ideale manier om te besparen op energieverbruik. De grootste zwakte van zo’n paneel is echter niet ver te zoeken: als de zon niet schijnt, haal je maar weinig rendement uit je investering. Ook wie in erg noordelijke gebieden woont, is niet meteen gebaat bij zonnepanelen.

Een nieuwe technologische doorbraak uit China kan daar misschien verandering in brengen. Wetenschappers wisten namelijk een extra laag uit grafeen te ontwikkelen die over een zonnecel wordt geplaatst, en zo energie uit regendruppels kan halen. Grafeen bewijst zo nog maar eens een echt wondermateriaal te zijn.

De extra laag heeft een dikte van een volle atoom en werkt als condensator doordat het materiaal aan het grafeen blijft ‘plakken’. Het is het energieverschil tussen de elektronen van het grafeen en de ionen van water die elektriciteit opwekt. Het enige probleem dat de technologie momenteel ondervindt, is efficiëntie. Terwijl het betere zonnepaneel vaak een rendement van 22 procent kan behalen, ligt dit bij water momenteel op slechts 6,5 procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business