Nieuws

Facebook F8: een blik op de toekomst van het sociale netwerk

Facebook gaf op zijn ontwikkelaarsconferentie F8 een voorproefje van wat het sociale netwerk in petto heeft: live video, augmented reality en chatbots.

Facebook heeft gisterenavond zijn ontwikkelaarsconferentie F8 afgetrapt met een overzicht van alle nieuwigheden die we dit jaar van het sociale netwerk kunnen verwachten. De conferentie is natuurlijk in de eerste plaats gericht op ontwikkelaars, maar uiteindelijk zijn het de gebruikers die daar de vruchten van plukken. We sommen de belangrijkste aankondigingen voor je op.

Live video

Facebook heeft recent de mogelijkheid uitgerold naar alle gebruikers om live video te streamen naar het sociale netwerk. Tijdens F8 kondigde Zuckerberg aan dat het bedrijf een API zou beschikbaar maken waarmee ontwikkelaars de functionaliteit rechtstreeks in hun eigen video-app kunnen inbouwen. Zo zal je ook vanuit deze apps rechtstreeks naar Facebook kunnen streamen. De functionaliteit kan ook in camera’s en andere hardware worden ingebouwd. Tijdens de presentatie werd onder meer een demo getoond van een livestream via een DJI-drone.

Samen met de introductie van live video heeft Facebook het recent ook mogelijk gemaakt om je profielfoto in een korte profielvideo van zeven seconden te veranderen. Ook deze filmpjes zal je binnenkort rechtstreeks kunnen toevoegen vanuit externe video-apps, zoals Vine en MSQRD.

Bots in Messenger

De bots komen eraan. Alle grote technologiebedrijven springen mee op de trein van chatbots. Nadat Microsoft eind vorige maand zijn bots voor Skype op de wereld losliet, doet Facebook nu hetzelde met bots voor Messenger.

De bots van Facebook zijn een mix van artificiële intelligentie en menselijke interventie. Als het grote publiek de chatbots omarmt, kunnen ze door bedrijven worden ingezet als nieuw kanaal om met klanten in contact te komen. Maar ook voor media zijn er mogelijkheden. Zo bieden wij je nu reeds nieuws aan via Whatsapp, maar een chatbot zou hiervan een meer gepersonaliseerde ervaring kunnen maken, aangepast aan jouw interesses.

Wie de botrace uiteindelijk zal winnen, valt nog af te wachten. Met meer dan 900 miljoen maandelijkse gebruikers op Messenger en 1 miljard op Whatsapp, heeft Facebook alvast het grootste bereik om dit te realiseren. Zuckerberg gaf tijdens zijn keynote aan dat de twee chatapplicaties samen 60 miljard berichten per dag verwerken. Dat is drie keer meer dan er sms’en worden gestuurd.

Virtual reality

Dat Facebook erg in virtual reality gelooft, werd duidelijk toen het twee jaar geleden 2 miljard dollar op tafel legde voor Oculus, het bedrijf achter VR-bril Oculus Rift. Ook tijdens zijn keynote op het recente Mobile World Congress, nam Zuckerberg uitgebreid de tijd om het over virtual reality te hebben.

Op F8 toonde het sociale netwerk een referentieontwerp voor een high-end 360°-camera, waarvan de plannen als openbronproject op GitHub zullen verschijnen. De Facebook Surround 360 beschikt over 17 camera’s, waarvan 14 in een cirkel zijn opgesteld en de overige drie zich boven- en onderaan de camera bevinden om de volledige omgeving vast te leggen, zonder dat het statief in beeld komt. De camera’s worden aangestuurd door webgebaseerde software om beelden in 360° vast te leggen en automatisch te renderen.

De camera kan beelden met een resolutie tot 8K exporteren en de video kan onder meer bekeken worden met de Gear VR, Oculus Rift en in de Facebook-app. Door het ontwerp gratis aan te bieden, hoopt Facebook producenten en hobbyisten aan te moedigen om op basis van de plannen hun eigen camera’s te bouwen en verbeteren. Wie met de plannen aan de slag wilt gaan, zal wel zo’n 30.000 dollar moeten uitgeven aan de onderdelen die nodig zijn om de Surround 360 te bouwen.

Facebookverbeteringen

Naast de grote ontwikkelingen die hierboven uiteen werden gezet, is Facebook natuurlijk ook voortdurend aan het werk om het sociale netwerk zelf te verbeteren. Twee nieuwigheden die tijdens de keynote aan bod kwamen, sprongen daarbij in het oog.

Zo wordt het binnenkort mogelijk om citaten te delen. Facebook lanceert de functionaliteit in samenwerking met Amazon, dat het delen van citaten rechtstreeks in zijn e-readers heeft ingebouwd. In plaats van tekst te kopiëren en plakken van je Kindle naar Facebook, kan je het citaat selecteren en via een nieuwe knop onmiddellijk delen op Facebook. Binnenkort zal je de feature zien opduiken in meer apps en websites.

Daarnaast heeft Facebook ook de feature “save for later” verder uitgebreid. Die werd vier jaar geleden al voor het eerst geïntroduceerd als alternatief voor apps als Pocket en Instapaper, maar zat tot nu toe diep verstopt in de app. Desondanks maken 250 miljoen mensen op maandelijkse basis gebruik van de feature. Facebook maakt nu een ‘Save to Facebook’-knop beschikbaar die website-eigenaars op hun site kunnen integreren, zodat je een artikel onmiddellijk kan bewaren om later te lezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business