Nieuws

Overheidsdata voortaan gratis beschikbaar

Burgers maar ook app-ontwikkelaars kunnen voortaan vrij gebruik maken van gegevens vergaard door de Belgische overheid.

De kamer keurde vandaag een nieuwe Open Data-wet goed. Dankzij die wet wordt het mogelijk voor iedereen om gegevens vergaard door de overheid gratis te gebruiken. Vandaag zijn gegevens ook al beschikbaar, maar moet je die specifiek aanvragen om ze te zien te krijgen. Door de gegevens openbaar te maken, kunnen ontwikkelaars ze integreren in hun applicaties.

[related_article id=”172085″]

Denk daarbij zeer concreet aan weersgegevens van het KMI, verkeersdata van het Vlaams verkeerscentrum en gegevens van het openbaar vervoer. Data van de NMBS werd eind vorig jaar al beschikbaar en werd daarop meteen geïntegreerd in Google Maps. Hetzelfde is nu in principe mogelijk met alle andere gegevens, zolang ze natuurlijk niets met de privacy van burgers te maken hebben.

Enkel bibliotheken, musea en gelijkaardige overheidsdiensten die hun inkomsten halen uit het verspreiden van gegevens mogen nog wel een meerkost aanrekenen. Alle andere instanties kunnen enkel een vergoeding vragen voor het beschikbaar maken van data, zoals bijvoorbeeld de prijs van een elektronische drager..

De nieuwe regeling past in de beleidsvisie van de Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (OpenVLD). Hij wilde de regeling al langer versoepelen. België is niet bepaald voorloper als het op Open Data aankomt. Andere landen maken gegevens al geruime tijd beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business