Nieuws

Europese cyberoorlog-simulatie op dit moment uitgevochten

Deze week vindt de jaarlijkse wargame plaats waarmee de NAVO zijn verdedingsmaatregelen tegen gecoördineerde cyberaanvallen test. Deze editie is de grootste tot nu toe en verzamelt 550 veiligheidsexperts.

Op dit moment woedt er een oorlog in de netwerkloopgraven van het fictieve land Berylia. Het is onderdeel van een grootschalige simulatie die sinds 2010 jaarlijks wordt uitgevoerd door het NATO Cooperative Cyber Defence Centre for Excellence (CCDCOE) in samenwerking met verschillende partners, waaronder militaire divisies van Estland, Finland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Locked Shields is de officiële naam van de cybermilitaire operatie.

550 veiligheidsexperts afkomstig uit 26 landen participeren aan de huidige wargame die loopt van 18 tot 22 april in Estland, de thuisbasis van het CCDCOE. Zij zijn opgedeeld in 19 “blauwe” teams en krijgen assistentie van een extra blauw team dat de NAVO Computer Incident Response Capability representeert. Zij moeten de online vestiges van Berylia beschermen tegen een salvo van meer dan 1.700 cyberaanvallen gericht op servers en online services.

De blauwe teams zijn voor het overgrote deel niet fysiek in Estland aanwezig, ze voeren hun defensieve maatregelen uit vanuit hun thuisland. De oefening omvat niet alleen cyberproblemen: de deelnemers moeten tonen dat ze incidenten juist kunnen rapporteren en afhandelen, en daarbij ook gerechtelijke dilemma’s en mediavragen het hoofd kunnen bieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business