Nieuws

Samsung ontwikkelt medische apparatuur die zelf diagnoses stelt

Samsung lanceert een hoogtechnologisch echografie-apparaat dat gebruik maakt van zelflerende algoritmen om zelf diagnoses te stellen.
Samsung onthult een nieuwe versie van zijn eigen echografiescanner, de RS80A, die deep learning-technologie aan boord heeft. Het berichtte daar zelf over in een persbericht. Het toestel moet dokters helpen bij het vinden van borsttumoren. Het is de bedoeling dat het nieuwe apparaat snellere en nauwkeurigere diagnoses stelt om zo zelfs onnodige biopsies te vermijden.

Zelflerende algoritmen

Het Zuid-Koreaanse bedrijf hoopt die belofte te verwezenlijken door het apparaat uit te rusten met de S-Detect-software. De RS80A maakt gebruik van deep learning-technologie, een vorm van artificiële intelligentie. Aan de hand van zijn algoritmen kan het toestel zelf data verzamelen naar mate het meer gebruikt wordt. Zo leert het dus letterlijk dingen bij. S-Detect bevat ook de gegevens van 10.000 onderzoeken naar borsttumoren. De echografiescanner doorzoekt razendsnel een enorme hoeveelheid data bij het stellen van een diagnose.De RS80A zou door dokters worden ingezet om borsttumoren te ontdekken bij patiënten. Volgens Samsung is het apparaat in staat om de grootte van een tumor vast te stellen alsook uit welk type cellen hij bestaat. Zo kan de slimme scanner vertellen of de zwelling kwaadaardig is of niet. Dat het apparaat heel precieze diagnoses kan stellen, dankt het aan het gebruik van beeldherkenning, aldus Samsung.

Onnodige biopsies vermijden

Maar het ultieme doel van de RS80A is om onnodige biopsies bij patiënten te kunnen vermijden. Vaak moeten dokters nu eerst een stuk borstweefsel verwijderen alvorens ze kunnen vaststellen of een tumor al dan niet kwaadaardig is.Han Koo Byung, dokter bij Samsung Medical Center, is optimistisch over de prestaties die het toestel nu al laat zien: “Uit tests bleek dat de diagnoses van S-Detect grote gelijkenissen toonden met de diagnoses die artsen stellen na een biopsie.”Samsungs nieuwe versie van zijn echografie-apparaat wordt momenteel nog verder getest in ziekenhuizen in de VS, Duitsland en Zuid-Korea. Nadat de testfase is afgerond, zal het apparaat eerst verkocht worden in Zuid-Korea, Europa en het Midden-Oosten. Daarna volgt normaal gezien ook een lancering in Amerika, Rusland en China.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business