Nieuws

Acer lacht Asus uit met ‘s werelds krachtigste laptop

De krachtigste laptop ter wereld kwam tot voor kort van Asus, al had het toestel een externe waterkoeling nodig. Acer maakt nu een even krachtig toestel, zonder de nood aan externe koeling.

Asus pakte niet zo lang geleden uit met de ROG GX700: een beest van een laptop. Het toestel heeft een GTX 980 van Nvidia aan boord: niet de M (laptop)-variant, maar de desktop-editie. Zonder de juiste koeling werkt die kaart maar aan een fractie van haar capaciteiten, waardoor Asus de laptop voorzag van een externe waterkoeling. Die verdubbelde de voetafdruk van het toestel maar tilde de prestaties wel naar desktopniveau.

Lachmomentje

Met de nodige eerder expliciete slides en enkele erg duidelijke verwijzingen doet Acer op zijn Next-event in New York die aanpak af als onhandig en zelfs komisch.

Acer verwijst in een afzonderlijke slide naar de ‘logge en onnodige waterkoeling die sommige concurrenten denken nodig te hebben’.

Het pakt zelf uit met de Predator 17X, een gamelaptop die de rechtstreekse concurrentie moet aangaan met de ROG GX700. Beide toestellen zijn ongeveer even groot en dik maar er is één belangrijk verschil: Acer claimt geen waterkoeling nodig te hebben.

Slimme luchtkoeling

CEO Jason Chen stelt dat een doordacht luchtkoelsysteem aan de basis ligt. Achteraan heeft de 17X twee fans voor de afvoer van warme lucht, vooraan zit een derde voor de invoer van frisse lucht.

De luchtinvoer vooraan zorgt voor een constante koeling van de onderdelen.

Dat systeem creëert een airflow die superieur is aan de meeste laptops, en dat zou volgens Acer voldoende zijn om de joekel van een grafische kaart in toom te houden. Sterker nog: de Core i7-6700HQ binnenin is overklokt. Chen wil ons er dus van overtuigen dat zijn Predator 17X hetzelfde kan als de GX700 van Asus met alleen luchtkoeling.

De GX700 van Asus presteert enkele procenten beter, maar daarvoor moet je wel de logge waterkoeling meenemen.

 

Heimelijke test

Grote woorden die we konden testen. We installeerde 3D Mark op een onbewaakt Predator 17X-demotoestel en lieten het zweten. Eerlijk gezegd lagen onze verwachtingen niet hoog. Het resultaat: geweldige prestaties, precies zoals geadverteerd. De 17X haalt bijna identieke grafische scores vergeleken met de GX700, terwijl die laatste daar zijn logge waterkoeling voor nodig heeft. Zonder dat dock komt de laptop van Asus zelfs niet in de buurt.

De waterkoeling stelt Asus in staat de processor steviger te overklokken, maar tijdens het gamen is het verschil tussen de twee toestellen minimaal.

Geen 4K

De Predator 17X is bovendien een stuk goedkoper, al denken we dat de toestellen met een prijskaartje van 2.699 euro evenmin als zoete broodjes over de toonbank zullen gaan wanneer ze in juli beschikbaar worden. Net als de GX700 is de 17X een prestigetoestel. Voor een grondigere test moeten we de laptop wat langer onder handen nemen tijden een uitgebreide test, maar voorlopig lijkt ons dat Acer de wisselbeker voor ‘s werelds krachtigste laptop van de concurrent wegneemt. We voegen daar wel graag aan toe dat de laptop van Asus desalniettemin eveneens een knap staaltje techniek is, het geheel is gewoon veel minder draagbaar.

Naast de waanzinnige prestaties krijgt het toestel snelle SSD opslag mee, net als een 4K-scherm. Zelfs met de pk’s onder de motorkap blijft gamen in 4K natuurlijk een probleem: daarvoor volstaat één GTX 980 niet.

Desktop-roofdier

De predator 17X is niet de enige aankondiging in de Predator-reeks tijdens het event. Acer kondigt met de Predator G1-710 ook een nieuwe desktop aan.

Ondanks het kleinere formaat huisvest de G1 een optionele Titan X-gpu.

Die is een stuk compacter dan zijn voorganger maar is desalniettemin (optioneel) uitgerust met een Nvidia GeForce GTX Titan X. Ondanks het kleinere formaat blijft de game-vormgeving wel behouden. De G1 verschijnt in juni vanaf 1.799 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business