Nieuws

Slim reclamebord gaat strijd aan met Zika-virus

Braziliaanse reclamebureaus installeerden reclameborden in Rio de Janeiro die muggen moeten lokken. Ze delen de bouwplannen zodat anderen hetzelfde kunnen doen.

In Brazilië woedt momenteel nog steeds een hevige strijd tegen het Zika-virus. Dat virus wordt verspreid door muggen en kan bij ongeboren kinderen leiden tot microcefalie, een aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast en ervoor zorgt dat baby’s met een te klein hoofd geboren worden. Bij niet-zwangere mensen leidt het virus tot een griepaanval.

Twee reclamebureaus in Brazilië, Posterscope en NBS, besloten om de strijd aan te gaan met het virus dat een ernstige bedreiging vormt in het Zuid-Amerikaanse land. Daartoe lieten ze speciale reclameborden ontwikkelen die een mengeling van melkzuur en carbondioxide uitscheidt. Deze stoffen bootsen menselijk zweet en uitgeademde lucht na, twee stoffen die muggen aantrekken. De geur trekt muggen aan die tot vier kilometer ver zijn, waarna ze achter het glas gelokt worden waar ze een roemloze dood sterven.

De reclamebureaus die de reclameborden in Rio de Janeiro zetten, gaven tegelijk de bouwplannen vrij, zodat andere steden en organisaties hun eigen versie kunnen bouwen. Chris Jackson, epidemie-expert aan de universiteit van Southampton vindt het een goed initiatief, maar waarschuwt toch: “Alle initiatieven om de verspreiding van Zika tegen te gaan, zijn goed, al moet je met dit toch oppassen. Je trekt namelijk vele muggen aan naar een plaats waar mensen met blote armen of benen rondlopen.”

https://www.youtube.com/watch?v=79uqMKUoIjE

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business