Nieuws

Softwarefout legde kernreactor Doel 3 plat

De oorzaak van het stilvallen van kerncentrale Doel 3 gisterennamiddag, bleek een softwarefout te zijn. De centrale blijft nog zeker tot morgenavond gesloten.
Beeld:DeIngenieur.nl
Beeld: DeIngenieur.nl

Gisteren werd er veel gespeculeerd over de precieze oorzaak van het probleem waardoor Doel 3, een van de beruchte ‘scheurtjescentrales’, plotseling stilviel. Omstreeks half vier gisterennamiddag hield de kernreactor het voor bekeken. Onderzoek toont nu aan dat een softwarefout in de dagelijkse zelfscanprocedure van de centrale aan de basis voor het probleem lag.

Viermaandelijks onderwerpt uitbater Electrabel de centrales namelijk aan een reeks veiligheidstesten. Maar tegelijk ondernemen de centrales ook dagelijks een soort van zelfscan die je min of meer kan vergelijken met een scan naar virussen op je PC. Door een fout in de software van de systemen beschouwde de zelfscan de viermaandelijkse testen als een bedreiging. Uiteindelijk werd de centrale daarom automatisch stilgelegd.

Electrabel benadrukt wel dat de veiligheid nooit in het gevaar werd gebracht: “We gaan de instellingen van de zelfscan nu aanpassen zodat dit niet opnieuw kan gebeuren”, aldus een woordvoerder bij Electrabel.

Doel 3 zou nog zeker tot zes uur morgenavond stil liggen. Hopelijk leren ze bij Electrabel dat twee antivirusscanners vaak alleen maar tegen elkaar opboksen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business