Nieuws

Radiogolf-pc’s maken batterijen en kabels overbodig

WISP-PC’s zijn kleine computers die energie ontvangen via radiogolven. Er komt geen netstroom of batterij aan te pas. Vanaf nu kunnen ze ook van nieuwe updates worden voorzien vanop afstand.

Het Wireless Identification and Sensing Platform (WISP) is een samenwerking tussen de Nederlandse Technische Universiteit Delft en de Amerikaanse University of Washington. Het doel was om chips te ontwikkelen die zonder batterij kunnen functioneren door energie vanuit radiogolven op te vangen, en te converteren naar elektriciteit. De mini-PC’s werden ontwikkeld met allerhande Internet of Things-toepassingen in het achterhoofd.

Draadloze updates

Hoewel de WISP-computers zowel onafhankelijk zijn van netstroom of batterijen, waren ze in de praktijk nog niet helemaal onafhankelijk van kabels. Het was namelijk tot op heden onmogelijk om de codering van het apparaat vanop afstand aan te passen, en dus zo de toestelletjes te updaten. Daar hebben onderzoekers dus nu een mouw aan gepast.

In de video onderaan dit artikel stelt Dr. Przemysław Pawełczak van de Delftse Technische Universiteit de nieuwe methode voor: “WISP-computers konden voordien enkel opnieuw geprogrammeerd worden als je de toestellen alsnog met kabels verbond. Zo verlies je eigenlijk alle voordelen van energievoorziening via radiogolven. Daarom hebben we een nieuw protocol ontwikkeld, Wisent.

Verfijning

Het nieuwe Wisent-protocol zou zo werken dat er op een betrouwbare manier gegevens via radiogolven kunnen worden verstuurd. Bij eerdere pogingen bleek deze manier van gegevensoverdracht nog onbetrouwbaar te zijn. De gegevens zouden namelijk te onregelmatig worden verstuurd.

Met Wisent zouden de overdrachtssnelheden via de radiogolven beter kunnen worden geoptimaliseerd. Anders gezegd levert dat op kortere tijd dus meer gegevens op aan de ontvanger van de radiogolven waardoor de overdracht wel betrouwbaar functioneert.

Nu de technologie achter WISP verfijnder is geworden, lijkt het aantal mogelijkheden van de technologie alleen maar te groeien. Bedenk bijvoorbeeld wat voor toepassingen batterijloze computers kunnen betekenen voor bedrijven, de medische wereld en het IoT. Zeker als de programmering nu ook volledig vanop afstand kan worden aangepast.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business