Nieuws

Adblockerdetectie van websites is illegaal in de EU

“Schakel je adblocker uit om verder te kunnen lezen”, staat regelmatig geschreven op nieuwssites. Om te achterhalen of je dergelijke software gebruikt, overtreden uitgevers echter de wet.

Bijna 200 miljoen mensen maken elke maand gebruik van een adblocker. Met deze software kan je vervelende advertenties uit sites bannen. Aangezien websites geld verdienen door het tonen van advertenties zoeken zij naar manieren om toch aan inkomsten te geraken. Een veel gebruikte methode is het blokkeren van bezoekers die gebruik maken van een adblocker.

[related_article id=”173187″]

Om te kunnen detecteren of je gebruikmaakt van een adblocker moeten websites echter je persoonlijke data bekijken en dit is waar het schoentje wringt. Volgens EU-wetten dienen sites namelijk toestemming te vragen alvorens ze je persoonlijke data mogen raadplegen. Vooralsnog zijn er erg weinig sites die dit daadwerkelijk doen.

Privacy-activist Alexander Hanff diende daarom een klacht in bij de Europese Commissie. “Volgens artikel 5.3 van het ePrivacy Directive is het opslaan of verkrijgen van toegang tot informatie toegestaan, indien de gebruiker hiervoor toestemming heeft gegeven,” staat te lezen in een antwoord namens Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie. “Artikel 5.3 is niet beperkt tot een bepaalde technologie. Daarom slaat het artikel eveneens op het detecteren of gebruikers een adblocker gebruiken”

Hanff is vastbesloten een einde te maken aan de illegale praktijken van websites die adblockgebruikers blokkeren. Binnenkort wil hij een zwarte lijst publiceren waarin alle websites staan waarvan hij vindt dat ze illegale praktijken uitvoeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business