Nieuws

Smartphone van grafeen is volledig buigbaar

Bedrijven werken al langer aan elektronica die kan plooien, maar tot nu toe waren er bitter weinig praktische toepassingen bekend. Tot een video opdook van een nog in mysterie gehulde smartphone.

Een smartphone die je rond je pols kan plooien, maar evengoed terug kan rechtstrijken om video’s bekijken: heel wat bedrijven experimenteren met buigbare hardware om iets dergelijks mogelijk te maken. Een Chinees bedrijf heeft op een technologiebeurs een imponerend prototype voorgesteld, en video’s van de demonstratie doen momenteel de ronde.

Mysterie

Het is nog niet geweten welk bedrijf de prestatie heeft neergezet, noch zijn de details van de smartphone bekend. Het enige wat met zekerheid gezehd kan worden, is dat het toestel zo’n 200 g weegt en dat deze buigbaar is. De beelden laten zien dat de touchscreen blijft functioneren ongeacht de positie, al is de kwaliteit van het display niet 100 procent. Desondanks is het een van de meest geavanceerde plooibare modellen die tot nu toe getoond zijn.

De elasticiteit dankt de smartphone aan het beeldscherm uit grafeen, een stof die door vele wetenschappers als een wondermateriaal wordt bewierrookt. Dat is geen overschatting, gebaseerd op de mogelijkheden die grafeen biedt: zo kan het onder andere computerchips versnellen, energie uit regen halen en hologrammen mogelijk maken. De stof is zowel flinterdun als ijzersterk en super geleidend, wat het heel aantrekkelijk maakt in tal van toepassingen. Grafeen is en blijft een materiaal dat momenteel zeer duur is om commercieel te produceren, ondanks wetenschappelijk doorbraken van onder andere Samsung. Dat de Chinese telefoon dus op korte termijn in de winkelrekken te vinden zal zijn, lijkt om die reden bedenkelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business