Nieuws

Grafeen geeft e-papier nieuwe toekomst

Chinese technologiebedrijven werken aan nieuwe e-technieken op basis van grafeen. Dat is goed nieuws voor e-readers en wearables.

Wie e-papier zegt, denkt meteen aan e-readers. De zwart-witte schermen zijn perfect leesbaar in zonlicht, terwijl ze erg leesbaar zijn omdat ze zo sterk op gewoon papier met inkt lijken. Fans van de technologie zullen dan ook blij zijn om te horen dat hun leesmethode nog aangenamer wordt nu grafeen ermee aan de slag gaat. De mirakelstof zou, volgens technologiebedrijven uit de Chinese Guanzhou-regio lichtere toestellen kunnen opleveren, met dunnere schermen, betere leesbaarheid en een flexibeler body.

E-papier wordt ook gebruikt in enkel smartwatches en sporthorloges, zoals de bekende Pebbles. De toevoeging van grafeen kan er dan voor zorgen dat deze gadgets steviger, robuuster, beter leesbaar en duurzamer door worden. Bovendien zouden toestellen op basis van grafeen ook goedkoper zijn, omdat indium, het metaal dat nu gebruikt wordt, zo moeilijk te vinden is.

De Chinese bedrijven die er momenteel aan werken, beloven binnen het jaar werkbare materialen te ontwikkelen, al is het niet duidelijk of en wie er geïnteresseerd is. Engadget meent bijvoorbeeld dat Amazon absoluut geen oren heeft naar een Kindle in grafeen. Nochtans kan de Amerikaanse webstore wel baat hebben bij duurzame en goedkopere materialen, getuige de erg dure Kindle Oasis die het bedrijf vorige week lanceerde.

Een buigbare LG, dankzij grafeen.

Meer en meer lijkt grafeen ondertussen zichzelf uit te roepen tot ware mirakelstof. We konden eerder al meedelen dat grafeen zorgt voor buigbare smartphones en zonnepanelen die, dankzij grafeen, ook kunnen werken op basis van regen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business