Jong geleerd is oud gedaan, zal een jonge Fin gedacht hebben toen hij probeerde Instagram te hacken. Zijn harde werk leverde hem een aardige zakcent op.

Advertentie

jango fett bug bounty hunter

Vele ‘white hat’ hackers houden zich bezig met het hacken van Facebook. Deze mensen, die met hun kunsten veiligheidsrisico’s opsporen in de hoop ervoor beloond te worden, krijgen regelmatig een aardige zakcent los bij bedrijven als Facebook en Google. Een tienjarige Fin wou ook wel eens zo’n bug bounty opstrijken, en ging aan de slag met Instagram.

De jongen, Jani, vond zo een gat in de beveiliging die hem toestond om comments van gebruikers te verwijderen. Hij dacht er zelf aan om zijn superkrachten voor het goede te gebruiken, maar zijn vader stond hem niet toe om de comments van Justin Bieber te verwijderen. In de plaats van een goede daad te verrichten, kozen ze er dan maar voor om de bounty van Facebook te incasseren: goed voor 10.000 euro.

Goed geprobeerd

Vooraleer Jani zijn geld kreeg, moest hij zijn trucje even voordoen aan de mensen van Instagram. Ze zetten een testaccount op waarop de jongen zijn gang mocht gaan, met succes. De vader van de jongeman verklaarde aan Finse media dat Jani en zijn broer al langer bezig zijn met gaatjes te zoeken in de beveiliging van sociale media, en dat ze daar tamelijk goed in zijn geworden.

Het afgelopen jaar betaalde Facebook, de trotse eigenaar van Instagram, zo’n 936.000 dollar uit aan 210 white hat hackers. 102 daarvan gingen met het leeuwendeel aan de haal, aangezien zij een lek wisten te vinden dat als cruciaal werd bestempeld. In totaal hengelden nog 13.000 anderen naar een bug bounty, maar hun bevindingen werden te minnetjes bevonden.

Advertentie