Nieuws

Facebook Moments: deel foto’s maar behoud je privacy

Facebook lanceert zijn Google Foto’s-concurrent Moments vandaag bij ons. Met Moments kan je eenvoudig foto’s van feestjes of vakanties delen met de vrienden die er bij waren, met dank aan objectherkenning.

Update: Facebook wijst er op dat de app bij ons geen gezichtsherkenning maar objectherkenning gebruikt, waarbij personen nog steeds gegroepeerd worden volgens hoe ze er uit zien, maar er geen sjabloon wordt aangemaakt dat gebruikt kan worden om personen op andere foto’s te identificeren of personen aan identiteiten te koppelen.

De Moments-app van Facebook bindt de strijd aan met Google Foto’s. Moments is een applicatie voor fotobeheer die losstaat van het sociale netwerk, en sinds vandaag bij ons beschikbaar is. Net zoals Google vorig jaar Foto’s loskoppelde van Google Plus, hoef je bij Moments dus ook niet te vrezen dat je beeldjes ongewenst op een sociaal netwerk terecht komen.

Gezichtsherkenning

Moments zag vorig jaar het levenslicht in de VS. Sinds juni van 2015 werd de app gebruikt om 600 miljoen foto’s te delen. De app groepeert je beelden al naargelang de mensen die er op staan. Het gebruikte gezichtsherkenningsalgoritme zoekt naar gelijkenissen en raadt zo wanneer dezelfde mens op verschillende foto’s staat. In Europa stelt Facebook dat Moments geen gezichtsherkenning gebruikt maar objectherkenning. De technologie  “groepeert foto’s waarop het lijkt dat dezelfde personen staan”. Een belangrijk verschil is volgens Facebook dat er bij objectherkenning geen patroon van een persoon wordt opgeslagen dat aan iemands identiteit wordt gelinkt. Voor de gebruiker is het resultaat naar onze mening hetzelfde, maar het privacybeleid van de EU heeft het moeilijk met actieve gezichtsherkenning. Moments weet dus niet wie de personen op de foto’s zijn.

Het opzet van Moments is om het eenvoudig te maken om foto’s te delen met je vrienden, zodat je ook hun beelden van een bepaald event hebt. Zo blijf je niet achter met enkel de kiekjes die je zelf nam, en waar je dus zelf nauwelijks op staat.

Facebook maar geen Facebook

De focus van Moments ligt echt op het delen. Na de installatie moet je inloggen met je Facebook-account. Die gebruikt de app vervolgens om namen te suggereren bij gelijkaardige gezichten. Die dienen dan als ‘label’. In de praktijk lijkt het voor jou op gezichtsherkenning met naam en toenaam, maar de labels worden privé gehouden.

Na het scannen en groeperen van je foto’s krijg je deel-suggesties. Moments neemt een setje foto’s van een persoon en een locatie samen, en stelt je voor om die naar iemand te sturen. Wanneer je dat doet krijgt die persoon de foto’s aan en kan hij of zij ze downloaden naar zijn of haar toestel.

De functionaliteit doet denken aan Google Foto’s, maar verschilt toch van die laatste. Google maakt wel gebruik van gezichtsherkenning en labels, al moet je die functie in Europa via een omweggetje activeren. Het verschil in de praktijk met objectherkenning lijkt ons voor de gebruiker niet zo groot, maar het lijkt er op dat het systeem van Google achter de schermen meer informatie over de personen op een foto vergaart. Vervolgens kan je foto’s heel eenvoudig delen met vrienden door gebruik te maken van gedeelde albums of links. Heel eenvoudig allemaal, maar je moet zelf nog kiezen welke foto’s je precies wil delen.

[related_article id=”174816″]

Setjes delen

Moments ontfermt zich over net dat probleem. De app neemt het samenstellen van een setje gedeelde foto’s voor zich. De setjes zijn gebaseerd op locaties en personen. Zo krijgen we bijvoorbeeld de optie om een foto van een neef naar hem te sturen, omdat ik hem als dusdanig heb gelabeld en een recente foto bezit. Verder ziet Moments een trip naar het buitenland, en krijgen we meteen de mogelijkheid om die reis te delen met vrienden. De technologie is knap en lijkt tijdens een eerste korte test goed te werken.

Facebook blijft wel Facebook, en dus is Moments geen open systeem. Beelden worden gedeeld via het Facebook-netwerk. Ontvangers moeten dus een Facebook-account hebben en de Moments-app downloaden, anders krijgen ze enkel een preview te zien. De beelden zelf komen voor alle duidelijkheid nooit op Facebook, het netwerk en de app faciliteren  alleen de transfer. Na het delen kan de ontvanger foto’s downloaden en zelf bijhouden.

De applicatie is vanaf vandaag gratis beschikbaar voor Android en iOS.

fotosmobielmoments

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals