Windows 10 gaat niet langer je wifi-wachtwoord delen

Microsoft trekt binnenkort de stekker uit een gewraakte feature die toelaat om zonder wachtwoord je contacten toegang te geven tot een beveiligd wifi-netwerk.

Microsoft maakt het binnenkort niet langer mogelijk om je contacten toegang te geven tot beveiligde wifi-netwerken, zonder het wachtwoord met hen te moeten delen.

De functionaliteit maakt deel uit van Wi-Fi Sense, dat voor het eerste werd geïntroduceerd op Windows Phone en later werd uitgebreid en geïntegreerd in Windows 10. Wi-Fi Sense laat je automatisch verbinden met open hotspots, maar ook met beveiligde netwerken die worden gedeeld door je contacten, zonder dat een wachtwoord nodig is. Aan dat laatste komt binnenkort dus een einde. [related_article id=”179959″]

“De kost van het updaten van de code om de feature werkend te houden, in combinatie met het beperkte gebruik ervan, zorgt ervoor dat het niet waard is om verder in te investeren,” verklaart Gabe Aul van Microsoft in een blogpost. De functie zal worden geschrapt in de aankomende verjaardagsupdate van Windows 10, waar pas een nieuwe preview build van werd gelost voor Windows Insiders op de Fast Ring.

De mogelijkheid van Wi-Fi Sense om je contacten automatisch toegang te geven tot je beveiligd wifi-netwerk lijkt in eerste instantie vooral praktisch, maar stootte toch op heel wat weerstand van gebruikers. De vrees was vooral dat je als eigenaar van een netwerk de controle zou verliezen over wie er toegang toe heeft. Het is één ding om je familie en vrienden die langskomen zonder veel moeite toegang te geven tot je wifi-netwerk, maar het wordt problematisch als zij vervolgens die toegang automatisch met hun contacten delen. Je wachtwoord wordt weliswaar nooit gedeeld, maar je hebt zelf geen controle meer over wie wel of niet op je wifi kan.

Wi-Fi Sense zal na de verjaardagsupdate alleen nog in staat zijn om automatisch met open wifi-netwerken te verbinden, al kan ook dat op de nodige bezorgdheid rekenen bij sommige security-experts. Je bent immers nooit zeker van de bedoelingen van de uitbater van zo’n open netwerk, maar Microsoft lijkt voorlopig toch vertrouwen te hebben in de functie. Heb je toch liever niet dat je toestel zomaar met elk open netwerk verbindt, dan kan je Wi-Fi Sense ook gewoon uitschakelen. Daarvoor ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Netwerk en internet’ > ‘Wi-Fi-instellingen beheren’.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business