Tijdens de aankondiging van Nvidia’s GTX 1080 en 1070-grafische kaarten kwam ook een exclusieve Founders Edition ter sprake die 100 euro meer kost. De details daarrond zijn nu bekend.

nvidia_founders_edition

Tijdens de presentatie van Nvidia’s nieuwe grafische kaarten eind vorige week werden de GTX 1080 en 1070 aan de wereld getoond. Indrukwekkende hardwarespecificaties werden afgewisseld met interessante softwarefuncties, met als belangrijkste nieuws de beschikbaarheid eind mei. Verrassend snel, maar we kunnen ons best inbeelden dat het aantal kaarten in het begin eerder beperkt zal zijn door het gloednieuwe 16nm FinFET-bakproces en de nieuwe gloednieuwe geheugenmodules.

Eerst in de rij

Om iedereen toch de kans te geven om als allereerste een GTX 1080 of 1070 in handen te krijgen, komt Nvidia met zogenaamde ‘Founders Edition’-kaarten. Tot op vandaag was daar nog veel onduidelijkheid over, behalve dat ze respectievelijk 100 en 70 dollar duurder gingen zijn. Is dat de prijs om als allereerste zekerheid te hebben over een kaart? Of zit er meer achter? HardOCP heeft alle details kunnen bemachtigen.

nvidia_founders_edition2

De Founders Edition is een ‘reference’-kaart van Nvidia zelf, zonder dat een fabrikant zoals MSI of Asus ermee aan de slag gaat met een eigen ontwerp. Je krijgt de standaardkaart zoals hij op alle mediabeelden zichtbaar is, en je koopt de kaart rechtstreeks bij Nvidia zelf. Het voordeel hiervan is dat je de kaart ook heel snel ontvangt en zo de wachtlijsten bij de computerwinkels omzeilt. Slim gezien van Nvidia om een extra cent te verdienen, maar niet heel vriendelijk naar andere fabrikanten toe.

Geen prestatieboost

100 euro meer dan de concurrentie, brengt dat wat extra met zich mee? Helemaal niet, zo blijkt. Je krijgt de standaardcooler die Nvidia heeft ontwikkeld, terwijl andere fabrikanten meestal eigen coolers maken om nog betere prestaties uit de GPU te halen. Meestal overklokken ze de GPU standaard uit de doos aan een iets hogere prijs, zodat je meer waar voor je geld krijgt dan de Founders Edition.

Het is niet de allereerste keer dat Nvidia zijn eigen kaart lanceert. Bij elke high-end GPU heeft het dat gedaan, maar telkens in beperkte oplage en enkel tijdens de lancering.

 
Daarna verdween de kaart uit het aanbod en moest je verplicht bij de andere fabrikanten aankloppen. Dat is nu niet meer het geval met de Founders Edition, want die blijft verkrijgbaar over de hele levensduur van de kaart. Handig in geval van garantie om Nvidia rechtstreeks verantwoordelijk te stellen.

Meer geld

En toch is de Founders Edition ook wat dubbel. Je betaalt meer, maar je krijgt er geen betere prestaties voor in de plaats. Als consument verwacht je dat wel. De naam doet vermoeden dat Nvidia deze GPU’s heel sterk heeft geselecteerd als allerbeste exemplaren, maar dat is helemaal niet het geval. Had Nvidia vanaf de start duidelijk gemaakt wat de inhoud van de Founders Edition had geweest, dan was er geen man overboord. Nu verwacht de consument meer, en krijgt het een standaardproduct. Slechte berichtgeving van Nvidia, hopelijk komen ze nog met een eerlijk statement voordat de GTX 1080 en 1070 Founders Edition verkocht wordt.