Nieuws

E Ink lanceert kleurenscherm

Met name e-readers maken dankbaar gebruik van het feit dat e-ink weinig energie verbruikt. De zwart-witschermen van weleer bestaan voortaan ook in een gekleurde variant.

Jaren voordat tablets gemeengoed werden, werd in 2007 de eerste Kindle van Amazon gelanceerd. De e-reader was nog erg duur en zwaar, maar het toestel wist het hart van menigeen te veroveren. Het scherm van de Kindle maakte gebruik van e-ink, waardoor het ook bij fel zonlicht leesbaar was en erg weinig energie verbruikte. Jammer genoeg werd het toestel hierdoor wel beperkt tot het tonen van zwart-witbeelden.

Andere fabrikanten wilden uiteraard ook een deel van de e-readerkoek en concentreerden zich op het ontwikkelen van een kleurenscherm om hun concurrentie uit te schakelen. Verschillende fabrikanten kwamen met een gekleurde versie van e-ink op de proppen, maar de beelden die ze toonden waren telkens erg flets en de technologie was bovendien ronduit duur. De interesse van fabrikanten nam dan ook al snel af en adequate gekleurde e-inkschermen lieten hierdoor op zich wachten.

[related_article id=”179325″]

Advanced Color ePaper

E Ink, het bedrijf dat de Kindle van ePaper voorziet, heeft ten langen leste een e-inkkleurenscherm onthuld. Net als bij de zwart-witvariant verbruikt het zogenaamde ACeP (Advanced Color ePaper) erg weinig energie, al is het scherm met 150 pixels per inch – klassieke e-ink haalt 300 ppi- minder scherp.

Hierdoor biedt E Ink voorlopig enkel schermen aan voor het tonen van advertenties in onder andere winkels. De beelden die op de panelen van 20 inch zien er vanop afstand dan ook een pak beter uit dan van dichtbij. Bovendien duurt het momenteel nog een dikke twee seconden om het scherm te refreshen.

Ondanks deze beperkingen is de technologie een grote stap vooruit ten opzichte van bestaande e-inkschermen. Indien E Ink ACeP verder kan perfectioneren, houdt niets het bedrijf nog tegen om de e-readermarkt voorgoed te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business