Nieuws

Bouwmateriaal Hyperloop is vederlicht en tien keer sterker dan staal

Het bedrijf dat de Hyperloop van Elon Musk werkelijkheid wil maken, vond een volledig nieuw sterk, licht maar vooral slim materiaal uit om de capsules uit te vervaardigen.

Toen Elon Musk drie jaar geleden met het concept van de Hyperloop kwam aandraven, klonk het concept futuristisch. Vandaag probeert Hyperloop Transportation Technologies (HTT) het revolutionaire transportsysteem enthousiast werkelijkheid te maken.

Buizenpost

De Hyperloop wordt een grote bemande versie van de buizenpost van weleer. Een grote capsule met passagiers zal met de hulp van een magnetisch levitatiesysteem door bijna-vacuümbuizen schieten aan snelheden van 1.200 km/u. De Hyperloop moet steden over de hele wereld met elkaar verbinden met een systeem dat niet alleen sneller maar ook milieuvriendelijker is dan een vliegtuig.

HTT heeft een eerste test met een rudimentair prototype al achter de rug, maar de echte hyperloop is nog niet voor morgen. Het systeem is zo high tech dat de betrokken ingenieurs nog heel wat technologie zelf moeten uitvinden, zoals het materiaal waaruit de capsule zal bestaan bijvoorbeeld.

Captain America

HTT vond voor de gelegenheid zelf een volledig nieuw materiaal uit: Vibranium. Wie zich al eens liet verleiden door een Captain America-film kent die naam ongetwijfeld: Vibranium is het fictieve onverwoestbare metaal waaruit het schild van de superheld is vervaardigd. Het echte Vibranium is zo mogelijk nog spectaculairder.

[related_article id=”180696″]

De ingenieurs verweefden koostofvezels tot een materiaal dat tien keer sterker en vijf keer lichter is dan staal en acht keer sterker en anderhalve keer lichter dan aluminium. Dat weet Futurism. De opmerkelijkste eigenschap van het Vibranium is echter niet de kracht of het gewicht: de ingenieus voegden duizenden sensoren aan het weefsel toe met als resultaat een op en top slim materiaal. Het Vibranium houdt zichzelf in het oog en communiceert draadloos met het Hyperloop-systeem. Geven de sensoren een probleem aan, dan wordt de capsule preventief uit circulatie gehaald voor onderhoud.

Europa

HTT werkt samen met het Slovaakse C2i, dat zijn strepen al verdiende met het maken van koolstofvezel voor de auto- en luchtvaartindustrie. Voorlopig bestaat de Hyperloop nog niet, dus kunnen we ook het materiaal nog niet in actie zien. Er zijn wel concrete plannen voor een Hyperloopverbinding tussen Oostenrijk en Hongarije. Misschien overbruggen we die afstand binnenkort wel in een Vibranium-capsule.

hyperlooponderzoekvibraniumWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen