Nieuws

Microsoft past Windows 10-upgrademelding aan na kritiek

Microsoft past zijn updatebeleid voor Windows 10 opnieuw aan na felle kritiek op de recente wijzigingen. Toch verandert dat weinig aan de kern van het probleem.

Dinsdag berichtten we over de verhoogde druk die Microsoft uitoefent op Windows-gebruikers die nog een oudere versie van het OS gebruiken. PC-gebruikers kregen een pop-upbericht te zien waarin Microsoft hen meedeelde dat de upgrade naar Windows 10 alvast stond gepland. De enige uitweg om de update niet uit te voeren, was te vinden in de zin “Klik hier om de planning van de upgrade te wijzigen of de geplande upgrade te annuleren”.

“Extra kans”

Microsoft kreeg veel kritiek, ook van ons, omdat het onmogelijk was om de update te annuleren door op het kruisje te klikken. Dat was vooral een zorgwekkende zet omdat gebruikers in een vorige versie van de notificatie juist het kruisje móesten gebruiken om hun upgrade naar Windows 10 af te wenden. De compleet nieuwe benadering die Microsoft met zijn nieuwe notificatie toonde, kon dus bijna niets anders dan problemen opleveren.

De kritiek van zowel de media als bezorgde gebruikers is aangekomen. Het bedrijf uit Redmond vertelde aan de BBC dat het zijn melding nu heeft aangepast: “We hebben een andere notificatie toegevoegd die de tijd bevestigd waarop de upgrade gepland staat, en daarnaast gebruikers een extra kans biedt om de update te annuleren”.

Nog steeds een donkere morgen

Die “extra kans” zou bestaan uit een extra pop-up die verschijnt van zodra je op de bewuste ‘klik hier’-knop drukt. Toch schiet Microsoft daarmee de bal opnieuw mis. Het bedrijf lijkt duidelijk de kern van het probleem niet in te zien.

De doorsnee Windows 7 of 8(.1)-gebruiker zal nog steeds op diezelfde donkere morgen, zoals we die al eerder beschreven in ons artikel van dinsdag, wakker worden met Windows 10 geïnstalleerd op zijn PC. Waarom? Hij krijgt een zoveelste melding te zien waarin Microsoft Windows 10 aanbiedt, waarop hij zal denken: “Weg ermee!”. Daarna zal hij, waarschijnlijk zonder de hele notificatie door te lezen, gauw het kruisje aanklikken, om vervolgens nietsvermoedend en onbezorgd zijn leven verder te zetten. Met alle gevolgen, waaronder mogelijke compatibiliteitsproblemen, van dien.

‘Nee ik wil dit niet’-knop

De harde, onweerlegbare waarheid is namelijk dat het kruisje de achilleshiel in dit verhaal blijft. Het was eerder wél de manier om de upgrade te omzeilen. Dat maakt het argument, waarbij kan worden gesteld dat het kruisje normaliter dient om vensters te sluiten en niet om zaken te annuleren, irrelevant.

Ook Brad Chacos, redacteur voor PC World en zelfverklaarde Windows 10-fan, is niet enthousiast wat Microsofts recente wijziging aan de notificatie betreft. “Ik denk niet dat extra pop-ups toevoegen de situatie zal verbeteren. Microsoft zou allerminst een grote, overduidelijke ‘Nee ik wil dit niet’-knop moeten toevoegen aan de melding”, zo zegt hij tegen BBC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business