Nieuws

Nieuwe generatie Intel-chips verschijnt nog dit jaar

Intel staat op het punt te beginnen met de productie van Kaby Lake, de opvolger van de huidige generatie Intel Skylake-processors. Je mag de nieuwe Core i-chips nog dit jaar verwachten.

De wet van Moore is dood, en Kaby Lake is de moordenaar. Broadwell, waarvan we pas de Broadwell-E te zien kregen, was Intels eerste generatie van 14 nanometer-cpu’s. Broadwell werd prompt opgevolgd door Skylake: de zesde generatie van Intel Core-processors en de tweede generatie van 14 nanometerchips. Historisch gezien verkleint Intel het bakproces het ene jaar (een zogenaamde tick), waarna de architectuur het daaropvolgende jaar verbetert wordt (de tock). Het jaar daarna is het dan opnieuw tijd voor een tick en het daarbij horend kleiner bakproces.

Volgens die logica hebben we na Skylake recht op Intels eerste 10 nanometerchip maar die zit er niet meteen aan te komen. De chipfabrikant breekt met het tick-tock-principe en geeft ons Kaby Lake: een verdere verfijning van Skylake op hetzelfde 14 nm-procedé. Kaby Lake is de eerste incarnatie van Intels nieuwe drietrapsproces: in de plaats van tick en tock krijgen we nu proces (tick: Broadwell), architectuur (tock: Skylake) en Optimalisatie (nieuw: Kaby Lake).

Apollo

[related_article id=”178591″]Over Kaby Lake is nog heel weinig geweten, maar op Computex verklapte Intel dat de productie van de zevende generatie Core-chips nog dit kwartaal van start gaat. Je mag dan ook dit jaar nog Core ix-7xxx-chips in de winkelrekken verwachten.

Kaby Lake krijgt gezelschap van Apollo Lake, een nieuwe generatie low-end-chips die de Pentium- en Atom-line-up van de fabrikant moet verfrissen. Apollo lake is gemaakt voor netbooks (die vandaag als cloudbooks door het leven gaan), Chromebooks en Windowstablets. De chip zal de toekomstige toestellen voorzien van optimalisatie voor 4K video en USB C-integratie. Over de prestaties wilde Intel nog niet veel kwijt dus verwacht niet te veel. Batterij-optimalisatie lijkt voor deze chip belangrijker. Ook Apollo Lake gaat in de nabije toekomst in productie, en komt nog dit jaar naar een toestel in jouw buurt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business