Nieuws

Googles ‘kill switch’ moet robotoverheersing voorkomen

Mocht artificiële intelligentie ooit slim genoeg worden om onze menselijke macht omver te werpen, dan wil Google klaar staan met een oplossing.

 

Artificiële intelligentie boekt steeds meer vooruitgang. Zozeer zelfs dat slimme koppen als die van Elon Musk en Stephen Hawking het nodig vinden om de wereld te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen. Musk stak zo vorig jaar al het vuur aan de lont, en deed dat vorige week nogmaals. Hij verwees impliciet naar het Google X van CEO Larry Page.

[related_article id=”181623″]Google beseft dat het zich bevindt op onbekend terrein. Het zegt dan ook bezig te zijn met het bouwen van een ‘kill switch’, oftewel een dodemansknop die een losgeslagen robot meteen kan platleggen. Het team achter Deep Mind heeft in een paper uitgelegd hoe het dat gaat doen. Officieel luidt het niet dat ze schrik hebben voor een robocalyps, zoals Engadget het beestje noemt, maar dat ze het doen om elektronica te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden.

Google haalt het voorbeeld aan van een robot die in een warenhuis werkt en daar dozen sorteert en van buiten naar binnen sleurt. Regent het buiten, dan moet eens mens meteen kunnen ingrijpen en zijn programma overnemen. “Een veilige onderbreking kan nuttig zijn om de controle over een robot over te nemen die zich misdraagt, wat kan leiden tot onomkeerbare gevolgen,” schrijven de onderzoekers.

De dodemansknop kan voorlopig nog niet op elke vorm van artificiële intelligentie worden toegepast. Machine learning ontspringt de dans voorlalsnog, wat betekent dat de robocalyps nog niet helemaal afgewend is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business