Nieuws

Minuscule lens maakt van je telefoon een spiegelreflexcamera

Een nieuwe techniek voor cameralenzen kan hoogwaardige foto's naar smartphones brengen.

 

Ondanks dat onze smartphone veel kleiner en dunner is dan een echte spiegelreflexcamera, maakt hij tamelijk goede foto’s. De Huawei P9 of de Samsung Galaxy S7 is zelfs al zo goed dat je er waarlijk prachtige kiekjes mee kan maken. Toch gaat er nog steeds niets boven de kracht en finesse van een gespecialiseerd toestel. Onderzoekers van Harvard wisten echter een lens te maken die het verschil tussen echte camera’s en die van een smartphone wegwerkt.

[related_article id=”172987″]Eén van de belangrijkste elementen voor een goede foto, naast bijvoorbeeld pixelgrootte, is de hoeveelheid licht die een lens kan opvangen. Om een goede foto te maken, heb je veel glas nodig; daarom zijn de lenzen van spiegelreflextoestellen ook zo groot. Met een nieuwe techniek wordt dat probleem de wereld uitgeholpen. De onderzoekers ontwikkelden een soort ‘metalens’ die het gebruikelijke glas vervangen door microscopische structuren van titaniumoxide.

Deze structuren vangen het licht op en begeleiden het naar de eigenlijk camerasensor. De lens moet zo slechts 2 mm groot zijn, terwijl de focus beter is dan die van een klassieke lens. Bovendien zou de productie ervan goedkoper zijn, aangezien er geen dure slijptechnieken voor glas komen bij kijken. De lenzen zouden zo geproduceerd kunnen worden in dezelfde fabriek als semigeleiders.

Verwacht de lenzen echter niet meteen in jouw eigen slimme telefoon; momenteel werkt de metalens enkel met bepaalde kleuren. Toch is het een eerste, belangrijke stap naar het bekomen van hoogwaardige foto’s via minuscule lenzen. Ook de lenzen van spiegelreflexcamera’s zullen hierdoor enorm verkleind kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business