Nieuws

Draadloze WiGig-standaard maakt fysieke aansluitingen overbodig

USB Type-C en Thunderbolt 3.0 zouden wel eens de laatste nieuwe fysieke aansluitingen kunnen zijn die de wereld nodig heeft. WiGig haalt zo’n sterke datatransfersnelheid dat fysieke-poorten grotendeels overbodig zullen worden.

Thunderbolt 3.0 en USB-C krijgen zware concurrentie van een draadloos alternatief, Wireless Gigabit (WiGig). De nieuwe wifi-standaard is officieel aan zijn verovertocht begonnen, dat meldt Techradar. WiGig wil een alternatief bieden voor onder meer aansluitingen van pc’s, smartphones en monitors.

Korte sprint

De Wireless Gigabit-standaard, ook wel bekend onder de naam 802.11ad, is ontstaan vanuit de de Wi-Fi Alliance. Een wereldwijde samenwerking tussen fabrikanten als Broadcom, Cisco, Intel, Microsoft, Dell, Nokia en Qualcomm.

Vergis je niet, WiGig heeft niet de ambitie om op zijn eentje wifi te vervangen. De nieuwe standaard heeft een draadloos bereik tot amper 10 meter. Daarbij komt ook nog dat WiGig niet meteen meedoet aan muren. In de praktijk behaalt de verbinding pieksnelheden tot maximaal 3 meter. Vanaf dan gaan datatransfersnelheden de dieperik in.

Beamforming

Foto: Cheon Fong Liew

WiGig is dus efficiënt op korte afstand. Het gebruikt de 60 GHz-band om snelheden tot maximaal 7Gbps te halen. Dat is respectabel gezien een fysieke USB-C-poort 10 Gbps kan halen. De technologie is zo ontwikkeld dat ze heel energie-efficiënt is. Ze zou 5 keer efficiënter zijn dan wifi. WiGig gebruikt een technologie genaamd ‘beamforming’. Radiosignalen worden precies gefocust naar het punt waar ze heen moeten.

Hoewel WiGig niet de beste prestaties biedt op lange afstand, is het wel langs twee kanten compatibel met 2.4 GHz en 5 GHz-wifi. Het wil een echte alleskunner zijn. WiGig is compatibel met toestellen die normaal gezien zouden worden verbonden via USB, DisplayPort, PCIe en HDMI. De nieuwe standaard zou dan ook onder meer in pc’s, tablets, smartphones en mediacenters moeten verschijnen. Vooral het idee van een volledig kabelonafhankelijke notebook klinkt erg aantrekkelijk.

Fysieke poorten afbouwen

De Wi-Fi Alliance streeft naar een wereld waarin wifi draadloos internet levert en daarnaast WiGig zowat alle ander apparaten verbindt. Toch staat WiGig nog een lange en zware tocht te wachten. Uiteraard schakelt de ganse wereld niet over van vandaag op morgen.

De technologie wordt nu langzamerhand meer en meer in nieuwe hardware geïmplementeerd. In een beginfase zullen consumenten toch nog een minima aan poorten willen om hun oudere hardware te kunnen verbinden. Op lange termijn zou zo het aantal poorten kunnen worden afgebouwd.

Niet van vandaag op morgen

ABI Research is een onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar de technologiemarkt. Andrew Zignani, Industry Analyst van ABI, reageerde aan Techradar over de verspreiding van WiGig:

“Het zal tijd vergen alvorens WiGig compatibele schermen, projectors, TV’s en accessoires op de zullen markt komen. Veel toestellen zullen in de nabije toekomst nog steeds verbinding via USB Type-C en Thunderbolt 3.0 nodig hebben.”

Sommige fabrikanten brengen dit jaar nog hardware uit die compatibel is met de standaard. Asus, Dell en Acer brengen docking stations en notebooks uit die werken met WiGig. HP heeft de Elite x2 1011 G2 al van de technologie voorzien en is vandaag al beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business