Nieuws

Android stelt voortaan apps voor op basis van jouw locatie

In een nieuwe Android feature genaamd ‘Nearby’ zal Google zelf apps naar voren schuiven die verband houden met de plaats waar je je bevindt. De feature zit in een nogal grijze zone tussen praktisch nut en reclame.
In een blogbericht onthult Google zijn nieuwe plannen in verband met een nieuwe update voor Android. Met Nearby wil het bedrijf je naar eigen zegge voorzien van de juiste app op de juiste moment. Zo krijg je app-aanbevelingen te zien op basis van de locatie waar je je bevindt.

Bewustwording

Volgens Google zijn gebruikers zich soms te weinig bewust van wat apps voor hen kunnen betekenen. De Play Store bezit meer dan een miljoen apps, maar niet iedereen haalt het volledige potentieel uit zijn Android-apparaat, aldus de zoekgigant.Hoe zal Nearby in zijn werk gaan? Je gaat naar de supermarkt, en je Android telefoon laat in een notificatie weten dat er een uitermate geschikte barcodescanner bestaat die je zo kan vertellen hoeveel een product kost. Dergelijk geval is maar één voorbeeld waarin Nearby in actie zou kunnen schieten.

Google Cast en Android Wear-meldingen

Nearby zal ook werken met websites. Bezitters van een eigen website kunnen zich bij Google melden om een ‘locatie-beacon’ in te laten stellen voor hun website. Als je dus vlakbij ‘Schoenmaker Wim’ bent, verschijnt meteen zijn website in een Chrome-notificatie. Het pushen van websites maakt deel uit van Googles ‘Physical Web’-project.Aan de andere kant zal Nearby het makkelijker maken om verbinding te maken met Android Wear-producten en apparaten die Google Cast ondersteunen. Als je thuis komt zal Nearby dus even fijntjes opmerken dat de Chromecast die in je TV is geplugd volledig klaar is voor wat streaming-actie.

Geen adverteermodel

Nearby heeft dus zeker zijn praktisch nut, maar zal bij gebruikers mogelijk overkomen als een geforceerde vorm van adverteren.Sommige mensen die bijvoorbeeld in de supermarkt gaan winkelen, zullen bijvoorbeeld erg hard zuchten als Google komt aandraven met zijn barcodescanner.Toch meent de zoekgigant dat ook wat het pushen van apps betreft, het niet zal gaan om een vorm van adverteren. Volgens Google kunnen app-ontwikkelaars zich aanmelden om de technologie in hun app toe te laten passen.

Zelf activeren

Gelijkaardige aanbevelingen kennen ook iPhone-gebruikers sinds iOS 8. Google maakt duidelijk dat de functie niet standaard zal werken. Gebruikers die ermee aan de slag willen, moeten ze eerst zelf aanzetten. Nearby zal werken als zowel bluetooth als je locatie zijn geactiveerd op je toestel.De update zal worden uitgerold op Android-toestellen vanaf Android 4.4 KitKat. Het zal onderdeel uitmaken van een Google Play Services update. Wie met de aanbevolen chrome-meldingen of Play Store-meedingen aan de slag wil voor zijn app of website, kan hier terecht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business