Nieuws

Links in privébericht toch openbaar, Facebook doet niets

Wie via Facebook een link deelt in een privégesprek, deelt die niet helemaal privé. Ontwikkelaars kunnen eender welke link opvragen.

Wie een link naar een website of een filmpje deelt in een privébericht op Facebook, doet dat waarschijnlijk omdat hij of zij niet wilt dat heel de wereld kan meegenieten. Wil die dat wel, dan post hij dat openbaar. Toch blijkt er een eenvoudige manier te zijn (voor ontwikkelaars) om die links tevoorschijn te toveren. Dat ontdekte de Belgische onderzoeker Inti De Ceukeleire. Facebook reageerde reeds dat dit de bedoeling is en dat het niet zal ingrijpen.

Facebookontwikkelaars hebben volgens De Ceukeilere enkel een Facebook-app nodig en het juiste commando. Elke gedeelde link wordt zo toegankelijk, omdat een Facebook crawler elke link afschuimt en die bewaard in een database. Volgens De Ceukeleire wordt elke gebruikte (lees: geklikte) link daarin opgeslagen.

Link én wachtwoord

[related_article id=”179939″]Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat ontwikkelaars vrije toegang hebben tot je gesprekken of de links die daarin worden gedeeld. Probeert iemand je links op te graven, dan zal die na enkele verkeerde pogingen zijn ontwikkelaarstoegang verliezen. Volgens De Ceukeleire zijn hier echter vele oplossingen voor te bedenken, zoals het gebruiken van een VPN-verbinding.

Terwijl het probleem op het eerste zicht niet zo ernstig lijkt, kan het toch enkele ongemakken veroorzaken. Wie bijvoorbeeld al eens mappen van Google Drive of Google Foto’s deelt, geeft niet enkel een link weg; die link fungeert voor de ontvanger ook nog eens als wachtwoord voor het bestand of de foto. Gênante foto’s zouden snel een eigen leven kunnen gaan leiden. Gebruikers moeten echter geen onnodige zorgen hebben: de verdere inhoud van privégesprekken kan niet worden gelezen.

Een pot nat

De zaak, en Facebooks weigering om het probleem aan te pakken, zal zijn privacyrechtszaak waarschijnlijk geen goed doen. Ondertussen heeft Twitter een gelijkaardige rechtszaak aan het been. Het sociale medium gebruikt namelijk bit.ly om links in tweets te verkorten, maar die website zou namelijk bijhouden welke links je met wie deelt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business