Nieuws

Apple onthult mijlpaalversie iOS 10 voor iPhone en iPad

Apple is ondertussen al aan versie tien toe van zijn mobiele besturingssysteem voor iPhone en iPad. Een mijlpaal die heel wat nieuwigheden naar iOS brengt.

Na watchOS, tvOS en macOS, maakte Apple tijdens de openingskeynote van zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC natuurlijk ook de nodige tijd vrij voor iOS, zijn populaire besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod. Die is ondertussen al aan versie tien toe, een mijlpaal voor het bedrijf.

Rijke meldingen

“Dit is de grootste iOS-lancering ooit voor onze gebruikers”, aldus Craig Federighi. Ter ere van versie 10 krijgt het besturingssysteem een heel aantal nieuwe features, te beginnen met een compleet vernieuwd ontgrendelscherm met verrijkte meldingen, die toelaten om snel met apps te interageren via 3D Touch.

Zo kan je rechtstreeks vanuit de melding op het ontgrendelscherm antwoorden op een bericht in iMessage, zonder de app te openen. Op dezelfde manier kan je via 3D Touch interageren met app widgets en bijvoorbeeld naar een livestream kijken van ESPN, zonder de app te openen.

Een nieuwe functie ‘Raise to wake’ doet precies wat je ervan zou verwachten en wekt het scherm wanneer je de telefoon optilt, zodat je meteen een overzicht van je nieuwe meldingen te zien krijgt.

Siri wordt slimmer

Siri wordt zich beter bewust van omgeving en context, en kan voortaan suggesties doen gebaseerd op je huidige locatie, agenda, recent bezochte adressen en meer. De technologie steunt net als bij Googles tegenhanger op deep learning, zodat Siri over tijd steeds slimmer wordt. Het doel is om Siri meer in de rol van een echte artificiële intelligentie te duwen, en om daarbij te helpen stelt Apple zijn spraakassistent open voor ontikkelaars. Vraag je Siri bijvoorbeeld om “een WhatsApp te sturen naar Michaël dat ik vijf minuten later ben”, dan opent de assistent een interface om rechtstreeks vanuit WhatsApp een bericht te sturen. Naast WhatsApp behoren onder meer ook Slack, Uber, Runkeeper en Skype al tot de ondersteunde apps.

Memories

De Foto’s-app krijgt een geavanceerde sorteer- en zoekfunctie om objecten, mensen en scènes te herkennen. Ook deze functie is gebaseerd op deep learning en vergelijkbaar met Google Foto’s, met dat verschil dat alle artifciële intelligentie lokaal op je apparaat gebeurt, niet in de cloud. De app veramelt foto’s waarvan het denkt dat ze samen horen  in een cluster die dan bewerkt kan worden tot een diafilmpje van een bepaalde reis of gebeurtenis. Die functie krijgt de naam Memories.

Apple Maps

Ook Apple Maps krijgt een nieuwe lik verf en moet eveneens beter kunnen voorspellen welke informatie relevant voor je is op een bepaald moment. Denk bijvoorbeeld aan restaurantsuggesties in de buurt en het proactief aanbieden van een alternatieve route bij veel verkeer en indicatie van de tijdswinst die het zou opleveren. Opnieuw kunnen we niet anders dan de vergelijking maken met Google Maps, dat al langer dit soort diennsten aanbiedt. Ook Maps wordt opgensteld voor ontwikkelaars, zodat je bijvoorbeeld een restaurant kan boeken of een Uber oproepen vanuit Maps. Al die informatie zal ook beschikbaar zijn via Apple CarPlay.

Apple Music

Een veel gehoorde kritiek van Apples nieuwe muziekdienst was dat de interface te rommelig en ingewikkeld zou zijn. Die kritiek lijkt te zijn aangekomen bij het bedrijf, want in iOS 10 krijgt de muziekapp een volledige redesign. De app moet eenvoudiger worden en de muziek centraal plaatsen. Daarnaast worden ook lyrics toegevoegd aan de nieuwste versie, zodat je kan meezingen met je favoriete nummers.

Apple News

Apple News is nog zo’n recente app van Apple die in iOS 10 een grote update krijgt. De app is momenteel nog niet beschikbaar bij ons, maar wil een centrale hub vormen voor al je nieuwsbehoeften. Enkele van de nieuwe toevoegingen zijn onder meer breaking nieuwsmeldingen en de mogelijkheid om abonnementen af te sluiten op publicaties.

Apple Home

Apple Home is een volledig nieuwe app. Er komt dus nog een applicatie bij op je iPhone die je niet zomaar kan verwijderen en wellicht ergens in een mapje wegstopt. Apple Home is je toegangspoort naar de HomeKit-infrastructuur en alle slimme IoT-apparaten die er beroep op doen. HomeKit zit in het menu dat je van de onderkant van je scherm naar boven kan vegen, zelfs op het ontgrendelscherm, zodat het altijd snel toegankelijk is.

Telefoon

De Telefoon-app in iOS 10 kan voicemails transcriberen, zodat je ze niet hoeft te beluisteren, maar gewoon als bericht kan lezen. De app kan voortaan ook potentiële telefoonspam herkennen wanneer je door een onbekende wordt gebeld, een probleem dat bij ons misschien niet zo pertinent is, maar in heel wat andere landen wel echt problematisch is.

Berichten

De Berichten-app is wellicht de meest gebruikte applicatie op iOS en kan dan ook niet worden genegeerd in iOS 10. Apple voegt verrijkte links toe, zodat je bijvoorbeeld video’s rechtstreeks in de conversatie kan afspelen, maar ook muziek van Apple Music. Emoji zijn drie keer groter gemaakt en Apple gaat zogenaamde “emojifiable” woorden uitlichten zodat je ze met één druk in een emoji kan transformeren. Net als bij Googles nieuwe Allo-app kan je grote en kleine lettertypes afwisselen om je emotie beter uit te drukken en worden bubbeleffecten toegevoegd, kleine animaties die worden getoond bij het weergeven van berichten. Net als Siri en Apple Maps, wordt ook Berichten opgensteld voor ontwikkelaars zodat ze er hun eigen toepassingen voor kunnen ontwikkelen.

Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag aan de slag met de ontwikkelaarsversie van iOS 10. Net als vorig jaar komt er deze zomer een openbare bèta waar geïnteresseerden zich binnenkort voor kunnen aanmelden, gevolgd door een publieke lancering in de herfst, bij de lancering van de nieuwe iPhones. iOS 10 zal beschikbaar zijn op de iPhone 5 en hoger, iPod touch van de zesde generatie, iPad mini 2 en hoger, iPad 4 en de iPad Air en iPad Pro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business