Nieuws

Alienware pronkt met allereerste OLED-gaminglaptop

Een OLED touchscreen en een hoge 100,000:1 contrastratio zijn, naast de sterke prestaties, de belangrijkste verkoopargumenten voor Alienwares nieuwe notebook. Verwacht zelfs geen bloedstollend prijskaartje.

De OLED-schermtechnologie is volop aan zijn opmars bezig. We kennen de technologie al langer voor smartphones onder de naam ‘AMOLED’, maar nu volgen ook zowat alle andere apparaten die een scherm bezitten: tv’s, monitors en, inderdaad, laptops. Alienware brengt de allereerste gaminglaptop met OLED-scherm.

Groot publiek

OLED-schermen staan voor prachtige kleuren en realistische zwartwaarden. De schermen kunnen bovendien erg dun worden gemaakt. De laatste jaren begint OLED almaar meer kostenefficiënt genoeg te zijn om naast smartphones ook in grotere schermen te kunnen verschijnen. Voor zijn nieuwe laptop ging Alienware aankloppen bij de grootste leverancier van OLED-schermen ter wereld, Samsung. De Koreaanse fabrikant heeft al wel meer bestellingen klaar liggen.

Dells dochtermerk, Alienware, staat bekend om zijn krachtige gamecomputers. De nieuwe notebook van het merk, kortweg Alienware 13 OLED genaamd, is geen uitzondering. Al heeft deze laptop wel wat troeven die een groter publiek dan alleen gamers zullen aanspreken. Het toestel werd voorgesteld op de E3-gamebeurs.

Specificaties

Het toestel heeft een 13 inch OLED-touchscreen met een 2.560×1.400 resolutie. Het scherm heeft een hoge contrastratio van 100,000:1, en een opmerkelijke responstijd van 1 milliseconde. Als processor koos Alienware voor een Intel Skylake Core i5-processor. Verder heeft het apparaat 8 GB aan RAM, een 500 GB hybride harde schijf, en last but not least: een Nvidia GeForce GTX 960M-videokaart.

Alienware vermeldt wel dat bovenstaande specificaties over het basismodel gaan. Dat zal 1.299 dollar kosten. Een Europese prijs in nog niet bekend. Voor wie met bovenstaande kenmerken nog niet verzadigd is, voorziet het bedrijf ook een model met onder meer een Core i7 CPU, 16 GB aan RAM en een krachtigere GTX 965M. Hoeveel dat model zal kosten is nog niet duidelijk.

Als zelfs die grafische brutaliteit nog niet genoeg is, kan je altijd nog een externe desktop-GPU op je laptop aansluiten. Alienware heeft wat het noemt een ‘Graphics Amplifier’ waarmee je ook een videokaart voor desktop-pc’s kan aansluiten. Die aanpak lijkt meer en meer de trend te worden voor gaminglaptops. Fabrikanten als Razer en MSI kiezen voor een gelijkaardige aanpak om hun gaminglaptops extra te ondersteunen. De Graphics Amplifier is apart te koop.

Al bij al heeft deze laptop van Alienware heel wat moois om van te houden. Het touchscreen met hoog contrast en erg lage responstijd is de grote hoofdrolspeler, maar wat alles echt af maakt, is dat prijskaartje. Voor OLED-technologie moet je meestal pijnlijk diep in de portemonnee tasten, maar Alienware brengt er één voor 1.299 dollar. Voor een gaminglaptop is dat verre van diefstal. Of die prijs in Europa stand zal houden, valt nog af te wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business