Nieuws

Facebook gaat aan zelfmoordpreventie doen

Zie je een Facebookbericht dat je verontrust, dan heb je nu op het netwerk de mogelijkheid om een speciale tool te raadplegen die je kan helpen om die persoon te benaderen.

Het is niet altijd even gemakkelijk om aan de hand van een online bericht te peilen wat de echte gemoedsgesteldheid van de auteur is. Zie je echter verontrustende teksten passeren waarin iemand zelfmoordgedachten uit, dan kan je in Facebook binnenkort beroep doen op een speciale tool die je helpt je bezorgdheid te uiten.

Hulp aanreiken

Het netwerk rolt de zelfmoordpreventie internationaal uit, nadat het de knop een jaar lang testte binnen een selecte groep in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Specifiek zal je bij Facebook melding kunnen maken wanneer je denkt dat een bepaald bericht wijst op zelfmoordgedachten via de knop bericht rapporteren.

Daarna zijn er twee opties: je kan Facebook de persoon laten contacteren of je kan ervoor kiezen om zelf de stap te maken, waarbij het netwerk je dan helpt in het verwoorden van je bezorgdheid. Laat je het benaderen aan Facebook over, dan krijgt de persoon te lezen dat iemand zijn bezorgheid heeft geuit over zijn of haar stemming, waarbij Facebook hem/haar diverse opties aanbiedt om te praten of informatie te verkrijgen (of het bericht gewoon over te slaan).

Persoonlijke boodschap

Specialisten in België zijn verdeeld over het initiatief, zo blijkt uit een interview in De Morgen. Ze zijn blij dat Facebook zich inzet voor het probleem, maar twijfelen over de methode. “We stellen ons vragen over de automatische tool die Facebook gaat versturen naar mensen met suïcidale gedachten. Ons advies is om niet met een automatisch bericht te reageren, maar iets persoonlijks te sturen. Een persoonlijke boodschap van een vriend of een kennis is veel krachtiger,” zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business