Het zogenaamde ‘cyberkalifaat’ dat onder meer de Franse televisiezender TV 5 Monde overnam blijkt zich niet in Syrië of Irak, maar wel in Rusland te bevinden. IS wordt daarbij als dekmantel gebruikt.

Advertentie

TV5Monde_hacked_3261142b

In april vorig jaar hijackte het zogenaamde ‘cyberkalifaat’ de Franse televisiezender TV5 Monde. De boodschap “Je suis ISIS” verscheen en de hele wereld was geschokt door de hoogtechnologische middelen die Ismalitische Staan gebruikte om cyberterreur te voeren. Nu blijkt dat alles hoogstwaarschijnlijk het werk is van de Russen.

Cyberoorlog

Het zogenaamde cyberkalifaat slaagt al enkele jaren toe op het internet in naam van terreurbeweging Islamitische Staat. Het voert al enkele jaren online terreur door Amerikaanse overheidswebsites aan te vallen en chaos te zaaien op sociale media.

De kers op de taart was ongetwijfeld de aanslag op TV 5 Monde. De televisiezender lag urenlang plat, en ook de website werd overgenomen. Uiteindelijk verklaarde het Witte Huis dat het een cyberoorlog start tegen het cyberkalifaat.

4.000 Russen

Al is nu duidelijk geworden dat dat kalifaat waarschijnlijk ver verwijderd ligt van Syrië of Irak. De IP-adressen en servers die  gebruikt werden tijdens de aanval op TV 5 Monde zijn afkomstig uit Rusland, en kunnen worden gekoppeld aan een bekende Russische hackersgroep. De Franse inlichtingendienst kwamen dat op het spoor, en Der Spiegel bevestigt dat ook de Duitse inlichtingendiensten dat nieuws brengen.

Hackersgroep APT 28 is een Russisch collectief met meer dan 4.000 leden. De groep krijgt bovendien rechtstreekse sponsering vanuit het Kremlin in Moskou. De Russen gebruikten de naam ‘cyberkalifaat’ als een handige dekmantel van hun activiteiten. Op die manier kunnen ze ongestoord hun eigen agenda vervullen.

Experts blijken allerminst verrast te zijn door de ontdekking. Het is namelijk een traditionele Russische spionagetechniek om een dekmantel in te zetten om koste wat kost de eigen activiteiten te kunnen verbergen. Doordat alles er op wijst dat Rusland nu achter het çyberkalifaat’ zit, wordt vermoed dat IS zelf niet tot dergelijke geavanceerde hackingsaanvallen en cyberterreur in staat is.

Advertentie