Nieuws

Nvidia brengt supercomputer-gpu naar je desktop

Nvidia lanceert een PCIe-versie van de P100, de nieuwe op Pascal gebaseerde supercomputer in serverformaat.

De consument maakte kennis met Nvidia’s Pascal-architectuur dankzij de nieuwe GeForce GTX 1070 en 1080, maar die gpu’s waren niet de eerste iteratie van de nieuwe 14/16 nm-chips. De eer van de introductie viel eerder dit jaar te beurt aan de Tesla P100: een professionele gpu met supercomputer-allures.

De P100 is niet bedoeld om te gamen, maar om het kloppend hard van high performance computingsystemen te zijn. De gpu heeft zo een plaatsje als accelerator in supercomputers, als ruggengraat voor deaplearning-algoritmes of als brein in bijvoorbeeld een zelfrijdende auto. Op de Internationale supercomputerconferentie in Frankfurt kondigt Nvidia nu aan dat de Tesla P100 naar de desktop (of server) komt.

PCIe P100

Nvidia maakt met andere woorden een PCIe-versie van de gpu die zo in het moederbord van je desktop past. In zijn klassieke supercomputerconfiguratie is de P100 compatibel met Nvidia Link: een zelf ontwikkelde interconnect, Mezzanine genaamd, die bliksemsnelle communicatie tussen verschillende P100’s mogelijk maakt.

Ook op andere vlakken doet de PCIe-Tesla onder voor de originele variant. De P100 die je terugvind in onder andere de DGX-1-supercomputer heeft immers een TDP van 300 watt terwijl de PCIe-versie het op 250 watt houdt. Ook de kloksnelheid is dus logischerwijs iets lager. De basisklok kennen we nog niet maar de boostklok bedraagt 1.300 MHz voor de PCIe-versie versus 1.480 MHz voor de Nvidia Link-editie.

Iets tragere kaart

[related_article id=”182126″]Niet iedereen heeft de Nvidia Link Mezzanine-kaart nodig en dat maakt de introductie van een PCIe-P100 zo interessant. De toegiften op het gebied van TDP betekenen dat de 16 GB PCIe-versie net iets lager scoort in rekenkracht dan de originele kaart: 18,7 Tlops halve precisie versus 21,2 voor Mezzanine, 9,6 Tflops versus 10,6 voor enkele precisie en 4,7 Tflops voor 5,3 Tflops voor dubbele precisie.

Nvidia pakt tevens uit met een light-versie van de PCIe-kaart: een P100 met 12 GB aan geheugen ipc 16 GB. Die kaart heeft dezelfde specificaties op de geheugenbusbreedte na: de 12 GB-versie houdt het op 3072 bit terwijl zowel de 16 GB PCIe-kaart als de Mezzanine-kaart een busbreedte van 4096 bit meekrijgen.

De PCIe Tesla P100 komt in het laatste kwartaal van dit jaar op de markt. Nvidia richt zich met de nieuwe hardware op klanten voor wie de Mezzanine-kaart overkill is. Zo zijn er genoeg potentiele klanten die hun bestaande Keppler-kaarten willen upgraden nieuwe maar compatibele Tesla-hardware. Een prijs kennen we niet, maar ga er maar van uit dat de P100 zich boven het budget van de consument bevindt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business