Nieuws

Blue Origin landt vierde keer op rij met dezelfde raket

Tripjes heen en terug naar de ruimte worden stilaan routine voor Blue Origin, dat met dezelfde raket intussen vier retourreisjes aflegde. Ook nu verliep de landing vlekkeloos.

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-baas Jeff Bezos, lijkt zijn verwezenlijkingen wel te timen om in contrast te staan met de prestaties van SpaceX. Waar de Falcon 9 van Elon Musk vorige week een vurige dood stierf na een mislukte landing, scoorde de New Shepherd-raket van Bezos afgelopen weekend vier op vier.

Raket met ervaring

Niet alleen heeft Blue Origin al vier succesvolle landingen op zijn palmares, het bedrijf zette telkens hetzelfde voertuig in. Dat maakt de verwezenlijking nog spectaculairder. Musk en de zijnen hebben immers nog geen enkele Falcon 9 opnieuw de ruimte in gestuurd, al staat die historische lancering wel op het programma voor de herfst van dit jaar.

De vierde missie van Blue Origin diende hoofdzakelijk om de landingscapaciteiten van de capsule te testen wanneer er iets misloopt. Normaliter landt het bovenste deel van de raket veilig met de hulp van drie parachutes maar deze keer gingen er slechts twee open. De test was een groot succes en de capsule kwam veilig neer.

Toeristenvervoer

Op termijn wil Blue Origin New Shepherd gebruiken om toeristen naar de ruimte te sturen. Daarin verschilt het opzet van het bedrijf flink met dat van Elon Musk. Op het eerste zicht lijkt het alsof Bezos Musk steevast afdroogt, maar eigenlijk speelt Blue Origin momenteel nog in het kinderbadje terwijl SpaceX de 50 meter vlinderslag op de Olympische Spelen wil winnen.

New Shepherd is een suborbitale ballistische raket. Ze haalt de ruimte wel, maar valt vrijwel meteen terug naar de aarde. Om in een baan om de aarde te raken moet een raket veel sneller gaan, en dat is wat Musks Falcon 9 doet. Die is veel groter, zwaarder, bestaat uit meerdere trappen en heeft ter vergelijking negen raketmotoren tegenover ééntje voor New Shepherd.

Bezos gaat echter voor een totaal andere aanpak dan Musk. SpaceX wilde eerst een winstgevend ruimtevaartbedrijf zijn en zijn diensten vervolgens perfectioneren, Blue Origin wil eerst de kleine raket perfectioneren en met die kennis steeds groter gaan.

[related_article id=”175110″]

Goedkoop nazicht

Ondanks het grote verschil tussen beide zette Blue Origin een onbetwistbaar knappe prestatie neer. Het bedrijf raakt steeds dichter bij zijn doel van bemande vluchten. Het opzet is in ieder geval hetzelfde als dat van SpaceX. De CEO’s van beide bedrijven begrijpen dat een raket bouwen heel veel geld kost, terwijl enkele schroeven vastvijzen bij een reeds gebruikt exemplaar relatief goedkoop is. In het geval van Blue Origin zou het om enkele duizenden dollars aan kosten gaan voor het bedrijf opnieuw kan lanceren, wat in schrik contrast staat met de miljoenen die het kost om zelfs een kleine raket van nul te bouwen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business