Nieuws

Nieuwe supercomputer stoot snelste systeem van de troon

Na drie jaar is Tianhe-2 niet langer het snelste systeem ter wereld. Een andere Chinese supercomputer gaat met de hoofdprijs aan de haal.

Twee keer per jaar wordt er een lijst met de 500 snelste computers ter wereld opgesteld. De Chinese supercomputer Tianhe-2 prijkte de voorbije zes keer bovenaan de lijst. Dit jaar wordt het systeem echter van de troon gestoten door een andere computer van Chinese makelij.

Primeur

De nieuwe snelste supercomputer ter wereld, Sunway TaihuLight genaamd, werd ontwikkeld door het National Research Center of Parallel Computer Engineering & Technology (NRCPC) van China. Het systeem bevat maar liefst 10.649.600 rekenkernen, waarmee het een rekenkracht van 93 petaflops per seconde (biljarden berekeningen per seconde) haalt. Hiermee is Sunway TaihuLight dubbel zo snel als Tianhe-2 (33,86 petaflops per seconde) en drie keer zo efficiënt.

Ook verder in de lijst zijn het de Chinezen die de plak zwaaien. In totaal staat het Aziatische land maar liefst 167 keer in de top 500. De Verenigde Staten doet het net iets slechter met 165 systemen in de lijst en een derde plaats voor zijn snelste computer. Dit is een primeur in de geschiedenis van de top 500 snelste supercomputers. Sinds de lijst in 1993 werd opgericht, gingen de Amerikanen immers steeds met de meeste prijzen aan de haal.

[related_article id=”180318″]

Boycot

China heeft deze overwinning bovendien behaald ondanks dat de Verenigde Staten het land probeerde te boycotten. De Amerikaanse overheid verbood Intel, Nvidia en AMD namelijk hun high-end chips te verkopen aan de Chinese overheid. Sunway TaihuLight is daarom voorzien van volledig Chinese processors.

In de top tien van de lijst bevinden zich slechts twee supercomputers uit Europa. Piz Daint dat in het Swiss National Supercomputing Centre staat, verovert de achtste plaats. Het Duitse Hazel Hen staat op de negende plaats in de lijst. Deze computer kan je terugvinden in het High Performance Computing Center in Stuttgart.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business