Nieuws

Blackberry richt zich op software na hardware-hoofdpijn

De hardware-afdeling van Blackberry wordt stilaan een bodemloze put. Het bedrijf richt zich daarom steeds meer op software – met succes.

Blackberry doet het goed, terwijl ze het slecht doen. De cijfers van de hardware-afdelingen blijven kwartaal na kwartaal zware klappen krijgen, terwijl CEO John Chen telkens weer spreekt van een ‘kleiner dan verwacht verlies’. Dat komt dankzij zijn ongewone kracht om altijd weer een nieuw konijn uit zijn hoed te toveren. Ditmaal brengt de aankoop van technologiebedrijf Good Technology redding.

Dankzij die aankoop doet de Software & Services-tak het meer dan goed. Voornamelijk Blackberry’s enterprise mobility management, de Internet of Things-toepassingen en QNX doen het goed. Daar staat tegenover dat hardware met bijna de helft gekrompen is wanneer we het eerste kwartaal van dit jaar vergelijken met dat van vorig jaar (in de tabel valt hardware onder Mobility Solutions).

[related_article id=”179274″]In totaal verloor het bedrijf zo’n 670 miljoen dollar. De aandelenbeurs is voorlopig enkel tevreden met Blackberry’s gezwinde transitie naar een softwaregericht bedrijf. Chen gaf onlangs in een gesprek met Wall Street ook aan dat hij verwacht dat software het komende jaar zal groeien met 131 procent. Daarnaast rekent hij erop dat het einde van het jaar nog een sterke eindsprint zal opleveren voor hardware – waarmee hij ongetwijfeld verwijst naar het plan om nog dit jaar minstens twee Android-toestellen te lanceren.

Naar volgend jaar toe verwacht Chen erg veel van QNX voor connected voertuigen. Zo werkt Blackberry momenteel aan Blackberry Radar, een cloudgebaseerd platform dat toestaat om cargo en vracht bij te houden en te lokaliseren. Mede daardoor verwacht Chen dat de implosie van de hardware-afdeling slechts een kleine impact op het bedrijf zal hebben.

Androidblackberrybusinessenterpriseqnxradarsoftware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals