Nieuws

Chrome-lek geeft videopiraten vrij spel

Onderzoekers hebben een lek gevonden in Chrome, die ervoor zorgt dat films van Netflix en andere streamingdiensten gekopieerd kunnen worden.

Streamingdiensten en filmmakers gebruiken verschillende technieken om te voorkomen dat hun films illegaal worden gekopieerd en verspreid. Toch blijkt er een lek te zitten in Chrome die door videopiraten misbruikt kan worden. Volgens de specialisten die de lek ontdekten, is het dankzij de bug erg eenvoudig om een video uit Chrome te kopiëren.

Widevine

Chrome maakt gebruik van het digitaal managementsysteem Widevine, waarvan Google eigenaar is. Widivine gebruikt geëncrypteerde media-extensies, waarmee de decryptiemodule van je browser kan communiceren met de beschermingssystemen van Netflix en andere streamingdiensten.

[related_article id=”182811″]

Wanneer je een film van Netflix kiest, zal een licentie worden aangevraagd door de decryptiemodule van je browser. Met de licentie die het systeem verkrijgt van Netflix kan de film worden gedecrypteerd. De gedecrypteerde content wordt hierna naar de speler van je browser verstuurd, waardoor je de gekozen film kan bekijken.

Het is op dit moment dat de beveiliging van Chrome een steekje laat vallen, zo weet Wired. Widevine zou de gedecrypteerde content moeten beschermen en ervoor moeten zorgen dat je de film enkel via Chrome kan bekijken. Net nadat de film is gedecrypteerd, kan je de content echter kopiëren. Hierna kan de film worden verspreid en afgespeeld met behulp van andere videospelers.

Lek dichten

De onderzoekers geven Google 90 dagen de tijd om een oplossing voor het probleem te vinden. Hierna zullen de details van het lek publiekelijk worden gemaakt. Het is echter niet zeker dat de softwaregigant het lek zal kunnen dichten. Chrome is namelijk gebaseerd op de opensource software Chromium. Hierdoor kan iedereen zijn eigen versie van de browser creëren.

Bovendien maken Firefox en Opera eveneens gebruik van Widevine. De kans is daarom groot dat Chrome niet de enige browser is met een piraterijprobleem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business