Nieuws

Ook Apple begint met het verzamelen van data van gebruikers

Met de uitrol van iOS 10 en macOS Sierra start Apple met het verzamelen van gegevens van zijn gebruikers. Het probeert daarbij het evenwicht te houden tussen privacy en kennis.

Uit commerciële noodzaak zal ook Apple beginnen met het verzamelen van gegevens over zijn gebruikers. Daarbij beklemtoont het bedrijf wel dat zijn klanten een keus hebben: ze kunnen ervoor opteren om hun gegevens te delen of niet.

Apple zal ‘differentiële privacy’ toepassen op de data die het binnenhaalt. Het komt erop neer dat de gegevens geanonimiseerd worden op een afdoende manier. Vooraleer het bedrijf met de data aan de slag gaat, wordt deze versleuteld en wordt er nepinformatie toegevoegd aan de echte gegevens, zodat deze nadien absoluut niet terug te traceren zijn naar een persoon. Verder heeft Apple laten verstaan dat het geen foto’s uit iCloud zal gebruiken. Het verzamelen van data zal ook beperkt blijven tot toestellen met iOS 10 of macOS Sierra.

Apple heeft privacy altijd hoog in het vaandel gedragen, met de belofte dat het gegevens van zijn gebruikers met rust zou laten. Die positie is echter onhoudbaar geworden voor het bedrijf, omdat het zo meer en meer begint achter te lopen op concurrenten als Microsoft en Google, die wel beschikking hebben over grote datasets. Die achterstand uit zich het duidelijkst op het vlak van artificiële intelligentie: Siri is minder slim dan haar collega’s. Met dit nieuwe systeem probeert Apple de achterstand goed te maken zonder zijn imago te verliezen van privacyminnend bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business