Nieuws

Patïentgegevens van tien miljoen Amerikanen verhandeld op het web

Een hacker biedt op het dark web de data van tien miljoen Amerikaanse patiënten te koop aan, gestolen uit de databases van verschillende ziekenhuizen.

Voor zo’n 450.000 euro kan je de gestolen verzekeringsgegevens opkopen van 9,3 miljoen Amerikanen, in bitcoins te betalen uiteraard. Je krijgt hiermee de toegang tot namen, adressen, e-mails, telefoonnummers, geboortedatums en rijksregisternummers van de patiënten. Het lucratieve aanbod is sinds gisteren online op een hackerswebsite op het dark web en representeert een van de grootste inbreuken op medische gegevens van het afgelopen jaar.

[related_article id=”168477″]

Zwarte markt

De aanbieder van de gegevens gebruikt de alias thedarkoverlord om zijn gestolen waar aan de man te brengen. De hacker begon klein: twee dagen geleden zette hij drie databases met de verzekeringsgegevens van samen zo’n 650.000 Amerikanen online, gestolen uit verschillende ziekenhuizen.

Gisteren volgde dan een grotere vangst, en gooide de crimineel een database van 9,3 miljoen gegevens op het dark web om te verkopen. Voor de som van 750 bitcoins (omgerekend 441.750 euro aan de huidige koers) gaat de databank van de hand. Website Motherboard wist een sample te verkrijgen van enkele gestolen gegevens en bevestigde dat deze echt waren.

Via onbekend gaatje

Thedarkoverlord stelt dat hij telkens gebruik maakte van dezelfde methode om de gegevens te stelen. Via een onbekend lek in het remote desktop protocol, een standaard die het mogelijk maakt om computers vanop afstand te beheren, brak hij in op het netwerk en ging hij aan de haal met de data. Er was onduidelijkheid of de hacker de gegevens terug aan de ziekenhuizen zou verkopen, maar op dit moment lijkt het erop dat de aanbiedingen op het dark web blijven gelden.

De cybercrimineel is niet de eerste die dit jaar ziekenhuizen in het vizier neemt. In februari hoeste een organisatie nog 15.000 dollar op om diens medische gegevens terug te krijgen nadat deze gegijzeld waren door ransomware.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business