Nieuws

Braziliaanse supercomputer ligt stil door geldproblemen Spelen

De Olympische Spelen kosten de Braziliaanse staat Rio de Janeiro handenvol geld. Als gevolg kan een supercomputer, gewijd aan het Zika-virus, niet meer functioneren.

[related_article id=”180318″]In Rio de Janeiro ligt Braziliës krachtigste supercomputer plat, al sinds mei. Grote boosdoener is de energiefactuur die een torenhoge 147.986 dollar per maand bedraagt. Dat bedrag vormt 80 procent van het budget van het instituut dat de computer beheert, en dan wordt nog een deel bijgepast door de staatsoverheid van Rio. Een regeling die werkt in een normaal jaar, maar nu door de geldproblemen die de organisatie van de Olympische Spelen oplevert, nu niet meer te houden is.

De Braziliaanse staat zit immers tegen een bankroet aan. Daardoor kan het complex, dat in gebruik is sedert vorig jaar en bestaat uit drie afzonderlijke systemen, het zich niet langer permitteren om in werking te blijven. Wel blijft een klein deel van het instituut in actie om langdurige schade door inactiviteit te voorkomen.

Een ramp voor de ruim 80 projecten die afhankelijk zijn van de rekenkracht van de supercomputer, die globaal gezien plaats 476 claimt van krachtigste systemen ter wereld. Eén van de getroffen projecten tracht de genetische kaart van het Zika-virus te bepalen. Dat virus houdt vele toeristen en topsporters deze zomer uit Rio. Voorlopig is niet duidelijk hoe het verder moet met de computer en het onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business